Natuurloop in de kijker: ontdek De Achterhoek

Inspiratie nodig voor een nieuw hardlooprondje? Nederland kent zoveel natuurgebieden met mooie uitgezette routes voor uren hardloopplezier. De Achterhoek is zo’n streek waar je als trailrunner op je wenken wordt bediend met tractorpaden, smalle grastroken en vooral heel veel bossen. Redacteur Pieter van der Meer neemt je mee door dit veelzijdige en kleurrijke hoekje in het oosten van het land.

De Achterhoek is een streek in het oosten van de provincie Gelderland. Het gebied begint vanaf de IJssel en de Oude IJssel en loopt door tot aan de Duitse grens in het oosten en de Overijsselse streken Salland en Twente. Dit uitgestrekte gebied kent vele dorpen en steden zoals Doetinchem, Doesburg en Zutphen, maar nog veel meer natuurgebieden. Daar kun je eindeloos slingeren over landweggetjes en bospaden. Het landschap is hier duidelijk anders dan alles wat voor de IJssel ligt: akkers zijn niet vlak, maar golven net een beetje. De lapjesdeken van die stukjes land afgewisseld door een houtwal, zorgen dat je steeds weer een ander uitzicht hebt. Dit kenmerkende beeld van De Achterhoek wordt hierdoor ook coulisselandschap genoemd, omdat net als op een toneel steeds een ander decor tussen de coulissen naar voren schuift. We kiezen drie van die natuurlijke decors uit met korte en lange trailroutes.

Needse Berg

We beginnen op de meest oostelijke route bij Neede. Bij Natuurtrail de Needse Berg kun je gelijk merken dat het hier echt niet zo vlak als een pannenkoek is. Bij deze route van 10 km word je namelijk meegenomen over een klimmetje van 34 meter boven NAP. Door groeven en afgravingen voor zand en klei om dakpannen te maken zijn hier verschillende kuilen ontstaan. Je loopt hier dus zeker niet maar één klimmetje: je gaat op en af met ook heel veel trappen. Het is echt een technische route waarbij je ook goed op je gps-horloge moet letten voor de ‘links, rechts, links’-afslagen die elkaar snel opvolgen.

Schrijf je hier in voor de nieuwsbrief van RunningNL

Lochemse Berg

Als je vanuit Neede iets meer naar het westen trekt, word je tussen Barchem en Lochem verrast door een nog hogere ‘berg’: de Lochemse Berg van 49 meter hoog. Deze heuvel is onderdeel van een stuwwal met meer klimmetjes, waar je natuurlijk een hele mooie route over kunt lopen. Bij de Vier Toppen Route krijg je allemaal felle klimmetjes en rollende afdalingen voor je kiezen. Je komt achtereenvolgens over de Kale Berg, de Zwiepse Berg, de Paaschberg en de Lochemse berg. Bij die route van 20 km overbrug je ook iets meer dan 400 hoogtemeters. Dat is dus flink werken, maar ook genieten. In de herfst word je tussen de bossen ook getrakteerd op vergezichten met open velden en laantjes met rood, geel en bruine bomen. Is die lange route net iets te heftig voor je? Dan kun je ook de Drie Toppen Route doen van 10 km vanuit Lochem.

Bos en heide rond Ruurlo

Zoek je toch liever een route met wat meer vlakke meters? Ook dan hoef je in De Achterhoek niet lang te zoeken. De bossen rond Ruurlo en Zelhem zijn een cadeautje, zeker nu met de bonte herfstkleuren. De Natuurtrail Ruurlo voert je daar dwars doorheen over een route van 15 km. Je maakt bij die trail eigenlijk twee lusjes waarbij open heidevelden worden afgewisseld met dichte naald- en loofbossen. Als je denkt: ‘Ik ben er nu toch, ik plak er nog wat aan vast!’, kan dat met een extra lusje van 7 km, wat je op een mooie totaalafstand van 22 km brengt.

Treinroutes

De Achterhoek is zo groot dat je nog veel meer kilometers kunt maken. Wat is dan mooier om dat van A naar B te doen met een treinroute. Ook daar heeft De Achterhoek al aan gedacht door samen met Mud Sweat Trails drie treintrails uit te stippelen. Het volledige traject van die trail is 46 km en loopt van Zutphen tot Ruurlo. Doordat je ook in Vorden nog een station hebt, kun je die lange route in twee stukken knippen: Zutphen-Vorden (26 km) en Vorden-Ruurlo (17 km). Bij die routes krijg je echt een dwarsdoorsnede van dat typische Achterhoekse landschap.

PRAKTISCH:
Natuurloop De Achterhoek

Natuurtrail Needse Berg (10 km)
Startpunt: Oudestraat 52, Neede

Natuurtrail Ruurlo (15 km)
Startpunt: Pannenkoekboerderij De Heikamp,
Hengeloseweg 2 Ruurlo

Drie of Vier toppen Lochemseberg (11 of 21 km)
Startpunt 11 km: Lochemseweg 37, Lochem
Startpunt 21 km: Lochemseweg 22, Barchem

Treinrail Zutphen-Vorden-Ruurlo (17, 26 of 43 km)
Startpunten: treinstations van Zutphen of Vorden

Ga voor meer info en gps-routes naar:
www.achterhoek.nl/Trailrunningroutes

Like this article? Share it!

Misschien vind je deze ook interessant?