Natuurloop in de kijker: sprookjesachtig trailen in het Leudal

Inspiratie nodig voor een nieuw hardlooprondje? Nederland kent zoveel natuurgebieden met mooie uitgezette routes voor uren hardloopplezier. Het Leudal bij Roermond is bijvoorbeeld een verborgen stukje Limburgs natuurschoon, wat ideaal is om op je trailschoenen te ontdekken. Redacteur Pieter van der Meer neemt je mee langs kronkelende beekjes, single tracks en de Litsberg als hoogtepunt.

Bij trailen in Limburg denk je snel aan het Heuvelland, het zuidelijkste deel van de provincie. In deze rubriek beschreven we eerder al pittige routes bij Bemelen en de Sint-Pietersberg bij Maastricht. Maar Limburg heeft jou nog zoveel meer uitdagende en vooral mooie plekken te bieden! Roermond is bijvoorbeeld een goede uitvalsbasis voor een weekendje weg voor hardlopers.

Bos, heide en vennen

Dit is vanuit meer noordelijke delen van het land ook nog eens minder ver reizen dan hotspots als Valkenburg of Gulpen. In de nabijgelegen natuurgebieden van Roermond is het trailplezier zeker niet minder. Richting de Duitse grens ligt Nationaalpark De Meinweg. Dit park heeft een indrukwekkende oppervlakte van 1800 hectare en is zeer gevarieerd met bos, heide en vennen. Over het uitgebreide wandelnetwerk kun je ook eindeloos lusjes maken als hardloper.

Beekdalen

Meer ten noordwesten van Roermond ligt nog een bijzon der natuurgebied waar we wat meer op inzoomen. Het Leudal is ongeveer 900 hectare groot en ligt ingeklemd tussen de dorpskernen Haelen, Roggel, Neer, Nunhem en Heythuysen. Wat dwalen door dit natuurgebied vooral zo leuk maakt zijn de beekdalen van de van de Leubeek en Zelsterbeek. Het water heeft hier door de eeuwen heen al slingerend een weg gevonden en heeft daardoor ook een soort ravijnen uitgesleten.

Hoogteverschil

De afgelopen jaren is door natuurbeheerders in dit gebied veel werk verricht om de beekjes weer meer te laten meanderen. Op de paadjes die hier langs zijn gedrapeerd is het ook heerlijk hardlopen. Je slingert hier van links naar rechts en bij elke bocht word je weer verrast met een nieuw sprookjesachtig uitzicht. Een beetje laaghangende mist maakt het plaatje hier helemaal compleet. Dat beeld is ook steeds anders door het hoogteverschil in het pad langs de beek. Het ene moment kun je van bovenaf goed de kronkeling van de beek volgen en even later loop je juist lager ter hoogte van de oever. Als je een boom over het water ziet liggen, betekent dat meestal ‘werk in uitvoering’. Want in dit gebied zijn bevers altijd druk bezig om hun burchten te bouwen en te verstevigen.

Bruggenroute: 12 km

Startpunt: Bezoekerscentrum Leudal
Meer info: www.bezoekerscentrumleudal.nl
Trailrun Leudal: Datum: 16 juni 2024 Afstanden: 6,5 km,
13 km, 21 km en 30 km GPX
Meer info: www.trailrunleudal.nl/routes

Wil je verder lezen? Lees dan verder via Blendle of bestel ons magazine. 

Like this article? Share it!

Misschien vind je deze ook interessant?