Nederlanders slapen meer en sporten massaal buiten tijdens lockdown

Polar, bekend van haar sporthorloges, heeft onderzoek gedaan het sport- en slaapgedrag van zijn gebruikers tijdens de uitbraak van het coronavirus. Ze ontdekten een aantal opvallende trends.

Polar analyseerde geanonimiseerde sport- en slaapgegevens, afkomstig van tienduizenden Nederlandse gebruikers van Polar multisporthorloges, uit de periode februari tot en met april 2020. De resultaten tonen dat Nederland tijdens de lockdown meer is gaan sporten en, ondanks het advies zo veel mogelijk thuis te blijven, dit vooral buiten deed. Ook laten de data zien dat het verplichte thuiswerken ervoor zorgde dat we langer en beter zijn gaan slapen.

We sporten vaker en meer buiten

Gebruikers van Polar multisporthorloges kunnen van zo’n 130 sporten hun sportieve prestaties registreren. De data van verschillende sporten die in de periode van februari tot en met april beoefend werden, laten een aantal opvallende trends zien. Over het algemeen genomen zijn we meer gaan sporten tijdens de lockdown: Polar registreerde in april bij zijn zestien populairste sporten 34,9% meer sessies dan in dezelfde maand vorig jaar.

Niet verrassend is dat er veel veranderd in welke sporten werden beoefend. Zo is de sluiting van de sportscholen en zwembaden sinds half maart goed zichtbaar in de data. Polar zag een sterke daling in sessies op de loopband (een daling van 73,7% in april ten opzichte van februari), roeimachine (83,5% daling) en crosstrainer (52,2% daling). Zwemmen viel logischerwijs bijna helemaal terug naar nul.

Ter compensatie trok de Nederlandse sporter massaal naar buiten. Hoewel het begin van de lente hier elk jaar aan bijdraagt, is de groei bij de populairste sporten in 2020 vele malen groter. Zo registreerde Polar in april bijna de helft (49,8%) meer hardloopsessies dan in februari en meer dan twee keer (110%) zo veel wandelsessies. Ook stapten we veel vaker op de racefiets (328% groei) en mountainbike (140% groei), ten opzichte van respectievelijk 72% en 6% in dezelfde periode in 2019.

“De data onderschrijven de relatief ontspannen lockdown in Nederland, waarbij zelfstandig buiten sporten aangemoedigd werd,” zegt Dr. Raija Laukkanen, Director Science Collaborations bij Polar. “De verschillen met de resultaten uit in andere landen is dan ook groot. In Frankrijk bijvoorbeeld, waar mensen alleen nog naar buiten mochten voor het strikt noodzakelijke, zagen we sterke daling in het aantal geregistreerde buitensportsessies.”

We slapen langer en beter

Polar multisporthorloges registreren bovendien de lengte en kwaliteit van de slaap van gebruikers. Uit deze data blijkt dat Nederlanders op doordeweekse dagen in april gemiddeld een kwartier langer sliepen dan in februari. We gaan wat later naar bed (gemiddeld 23:40 uur vergeleken 23:28 uur in februari) en de wekker gaat ook later (gemiddeld 07:23 uur in plaats van 06:57 uur). Dit is een logisch gevolg van het verplichte thuiswerken: we zijn ’s ochtends geen reistijd meer kwijt, dus we kunnen langer blijven liggen.

Daarnaast blijkt dat Polar gebruikers gedurende de lockdown gemiddeld ook beter zijn gaan slapen. De gemiddelde slaapscore, die samenvat hoe goed het autonome zenuwstelsel tijdens een slaap herstelt van fysieke en mentale inspanning, lag in april iets hoger dan in februari (van 73,8 naar 74,3).

De data laten een gemiddeld lagere rusthartslag en hogere hartslagvariabiliteit zien, wat kan duiden op dalende stressniveaus tijdens de lockdown. De Nederlandse resultaten zijn overigens minder sterk dan in België en Frankrijk, waar de sluiting van vrijwel alle bedrijven en winkels zorgde voor nog legere agenda’s.

Gezondheidsvoordelen

De data van Polar laten dus duidelijk zien dat bij de Nederlandse gebruikers de lockdown zorgt voor gezondheidsvoordelen: we sporten vaker en meer buiten, slapen langer en beter en zijn minder gestrest. Polar onderschrijft het nut van het monitoren van parameters als hartslag en hartslagvariabiliteit is om inzicht te krijgen in gezondheidsaspecten dan ook al lang.

Polar horloges zijn geen medische apparaten, maar de technologie en analysemethodes van het merk zijn in meer dan 8.100 studies gevalideerd en worden breed gebruikt door wetenschappers en sportprofessionals wereldwijd. Diverse instituten onderzoeken momenteel of sporthorloges, fitnesstrackers en smartwatches een rol kunnen spelen bij het in een vroeg stadium signaleren van COVID-19.

“De automatische regulering van je lichaamstemperatuur beïnvloedt je hartslag,” zegt Dr. Laukkanen. “Hierdoor stijgt je rusthartslag meestal wanneer je koorts krijgt, terwijl je hartslagvariabiliteit over het algemeen daalt. Hierdoor is vroege detectie van ziekte mogelijk.”

Like this article? Share it!

Misschien vind je deze ook interessant?