Nederlandse atleten maken opwachting op WK Orienteering

Een spannende week voor de Nederlandse atleten die deel gaan nemen aan het World Orienteering Championship in Flims Laax, Zwitersland. Van 12 tot en met 16 juli zoeken zij hun weg door het ruige Alpenterrein.
Oriënteringslopen

In Nederland zijn niet veel mensen bekend met de sport oriënteringslopen. Het doel is om een route langs controlepunten zo snel mogelijk af te leggen. Daarbij kiest de loper zijn of haar eigen weg met behulp van een gedetailleerde kaart en kompas. De snelste weg betekent dus van de paden af, dwars door het terrein. Hierbij kun je flink wat obstakels tegenkomen, zoals dichtbegroeid bosgebied of flink steile klimmen of afdalingen. Maar op de kaart staan ook herkenningspunten, die je kunnen helpen bij het navigeren: paden, hoogtelijnen, markante bomen, kuilen of juist heuveltjes. Controlepunt gevonden? Dan check je deze met je elektronische chip, die je om je vinger met je meedraagt. Op naar het volgende punt!
Oriënteringslopen kunnen overal plaatsvinden: van ruige natuur tot gezellige stadscentra met een doolhof van steegjes. In Nederland is de sport ondergebracht bij verenigingen, die verbonden zijn aan de NOLB.

WK

In andere landen is de sport mateloos populair en sinds 1966 vinden er wereldkampioenschappen plaats. Vorig jaar was Eef van Dongen de eerste Nederlander die het podium mocht beklimmen tijdens het WK in Denemarken op de Sprint afstand, waar ze derde werd. Dit jaar neemt Eef deel aan zowel de Middle en Long Distance en de Relay. Samen met haar teamgenoten reisde ze begin deze week af naar het Zwitserse Flims Laax. TeamNL bestaat uit de heren Gian-Andrin Coolen, Roland van Loon en Marijn Edelenbosch, de dames Eef van Dongen, Anouk van der Burgt en Sanne van Beek. Coaches Simon Jakobsson en Michel van Dongen completeren het team.

Programma

Het WK duurt van 12 tot en met 16 juli. Woensdag 12 juli zullen alle atleten beginnen aan de kwalificatie op de Middle distance, gevolgd door de Long distance op de dag erna. Aan de Long distance op donderdag 13 juli zullen Eef van Dongen en Gian-Andrin Coolen deelnemen; de dag erna volgt een rustdag.
De best gekwalificeerden op de Middle kwalificatie van 12 juli zullen op zaterdag 15 juli de finale lopen en het hele TeamNL zal op zondag 16 juli sowieso de relay lopen.
Op deze pagina vind je de wedstrijddagen met links naar startlijsten, live GPS, live TV (en aantal buitenlandse zender en/of betaald via de IOF) en de uiteindelijke resultaten.

 

Like this article? Share it!

Misschien vind je deze ook interessant?