Nienke Brinkman wil bij NN Marathon Rotterdam opnieuw verrassen

Na haar sensationele entree in de top-3 van de eeuwige Nederlandse ranglijst wil Nienke Brinkman tijdens de 41ste NN Marathon Rotterdam opnieuw nadrukkelijk van zich doen spreken. Ze staat zondag 10 april aan de voet van de iconische Erasmusbrug aan de start met onder anderen Stella Barsioso, de Keniaanse winnares van vorig jaar.

Ook andere wereldtoppers als Haven Hailu (Ethiopië), Rose Chelimo (Bahrein) en Sara Catarina Ribeiro (Portugal) zijn op het snelle parcours uit op de zege of ten minste een persoonlijk record. Mogelijk komt het parcoursrecord in zicht, dat sinds 2012 met 2.18.58 op naam staat van de Ethiopische Tiki Gelana, de olympisch kampioene van dat jaar. Voor een brede groep atleten is de NN Marathon Rotterdam een uitstekende gelegenheid om zich te kwalificeren voor de WK in Eugene (15-24 juli) of de EK in München (15-21 augustus).

Verbluffend debuut

Brinkman (28) voldeed op 5 december in Valencia tijdens haar eerste officiële marathon al ruimschoots aan de limieten voor WK (2.28.00) en EK (2.31.30). De in Jakarta geboren, in Leiderdorp opgegroeide en momenteel in Zürich aan haar promotieonderzoek werkende studente seismologie verbaasde iedereen, inclusief zichzelf, met haar tijd van 2.26.34.

Die prestatie lanceerde de debutante als een komeet vanuit het niets naar de derde plaats op de Nederlandse ranglijst aller tijden. Alleen Lornah Kiplagat (2.23.43) en Hilda Kibet (2.24.37) liepen ooit sneller. Het succes van de voormalige hockeyster is des te opmerkelijker omdat ze het hardlopen pas sinds twee en een half jaar serieus neemt en nog maar een jaar over een trainer beschikt. Inmiddels is Brinkman opgenomen in het prestigieuze NN Running Team.

Eerste Nederlandse marathon voor Brinkman

“Mijn eerste marathon op Nederlandse bodem stond boven aan mijn lijstje”, zegt Nienke Brinkman. “Het is extra speciaal dat ik nu de NN Marathon Rotterdam als lid van het NN Running Team kan lopen. Ik heb er enorm veel zin in.”

Van de vrouwelijke deelnemers bezit Haven Hailu het snelste persoonlijk record: 2.20.19. “Ik kijk ernaar uit om in Rotterdam te lopen. Het is een marathon met een grote reputatie en een snel parcours. Ik wil hier graag mijn pr verbeteren en proberen het parcoursrecord van Tiki Gelana over te nemen”, zo kondigt de Ethiopische wereldtopper aan.

Top 5 vrouwen

Stella Barsioso overtrof zichzelf op 24 oktober 2021 tijdens de NN Marathon Rotterdam met een winnende tijd van 2.22.04. Rose Chelimo, wereldkampioene in 2017 en tweede in 2019, heeft 2.22.51 achter haar naam staan; ze keert vol ambitie terug na een zwangerschap.

De top-5 van vrouwelijke deelnemers aan de de 41ste NN Marathon Rotterdam (met persoonlijk record) ziet er als volgt uit:

Haven Hailu (Eth)                                2.20.19 (2021, Amsterdam)

Stella Barsioso (Ken)                          2.22.04 (2021, Rotterdam)

Rose Chelimo (Bah)                            2.22.51 (2017, Boston)

Nienke Brinkman                                 2.26.34 (2021, Valencia)

Sara Catarina Ribeiro (Por)                 2.26.39 (2019, Valencia)

Inspirerend deelnemersveld

“Wij zijn erg blij dat we ook bij de vrouwen een sterk deelnemersveld aan de start hebben staan, met daarbij traditioneel de winnares van de vorige editie”, zegt Remco Barbier, CEO van organisator Golazo Nederland. “Na het overweldigende succes van #demooiste in oktober, kijken wij zowel bij de mannen als de vrouwen uit naar een spannende en snelle race. Dat moet ook de tienduizenden andere deelnemers inspireren die met hun eigen doel van start gaan.”

Ga voor meer info en inschrijven naar: nnmarathonrotterdam.nl

Like this article? Share it!

Misschien vind je deze ook interessant?