ROTTERDAM, THE NETHERLANDS - April 10: NN Rotterdam Marathon at Rotterdam on April 10, 2022 in Rotterdam, The Netherlands (Photo by Luka de Kruijf/Orange Pictures)

Nieuwe start Halve Marathon Rotterdam, eenmalig in de zomer

De Halve Marathon van Rotterdam keert na 13 jaar terug. Dat gebeurt in het kader van de World Police & Fire Games met een zomers tintje, op zondag 31 juli. Het is de bedoeling om het in ere herstelde evenement in de toekomst als vanouds in september te laten plaatsvinden. “Het was een lang gekoesterde wens om deze populaire afstand weer op de kalender te zetten”, zegt Remco Barbier, ceo van organisator Golazo Nederland.

TEKST: HENK VAN DER SLUIS

FOTO’S: GOLAZO

De Maasstad is traditioneel dé loopstad van Nederland. Met onder meer de NN Marathon Rotterdam in de lente en de DSW Bruggenloop in kerstsfeer. Nu staat er een nieuwe uitdaging op de kalender: een halve marathon, met ook een kwartmarathon en een loop over 5 km.

“Een halve marathon in de zomer is op zichzelf al bijzonder”, zegt Remco Barbier, ceo van organisator Golazo Nederland. “In Nederland, in de Benelux, zelfs in heel Europa bestaat er in de zomer niet zo’n aansprekend evenement. Rotterdam is er bij uitstek geschikt voor. Onze organisatie heeft de kennis, ervaring en vrijwilligers om er een onvergetelijk loopfestijn van te maken.”

Met, als vanzelfsprekend, de finish op de Coolsingel en langs het gehele parcours een ambiance die net zo inspirerend zal zijn als bij de NN Marathon Rotterdam, bekend en geroemd als #demooiste. Vele lopers krijgen een warm gevoel bij het idee van zo’n halve marathon in Rotterdam.

Wie denkt dat je als loper na de NN Marathon Rotterdam alles van de stad wel hebt gezien, komt voor een aangename verrassing te staan. Barbier: “Er wordt voor de halve marathon, en ook voor de andere twee afstanden, een parcours uitgezet dat de lopers langs enkele doorgaans minder bekende maar daardoor extra verrassende plekken van de stad voert.”

“Met deze halve marathon kun je het geweldige gevoel van de NN Marathon Rotterdam (opnieuw) beleven”, vertelt Barbier met zichtbaar enthousiasme. “Die sfeer moet je als loper in elk geval één keer hebben meegemaakt en de ervaring leert dat je er daarna meestal geen genoeg van kunt krijgen.”

VOOR IEDEREEN OPEN

De opvolger van Mario Kadiks wil zo veel mogelijk mensen in beweging brengen. Het trainen voor en lopen van een halve marathon past in de filosofie dat elke dag bewegen leidt tot een gezondere levensstijl. Barbier: “Het idee bestond al langer om weer een halve marathon te organiseren. Elke grote stad doet dat. Het is een looponderdeel dat steeds meer deelnemers trekt. De positieve reacties zijn dan ook een extra stimulans om het evenement de komende jaren verder uit te bouwen.”

De World Police & Fire Games, die zich van 22 tot en met 31 juli afspelen op ruim 40 locaties in Rotterdam, gaf een belangrijk zetje. Op verzoek van dit grootschalige internationale evenement voor medewerkers van politie, brandweer, douane, gevangenissen et cetera, begint de halve marathon aan een nieuw leven. Eva van der Vegt, Managing Director van WPFG2022, is enthousiast: “We zijn trots op de samenwerking tussen Golazo Nederland en de World Police & Fire Games Rotterdam 2022. Het is geweldig dat de WPFG als vliegwiel kan dienen om de halve marathon weer op de (internationale) kaart te zetten.”

Op zondag 31 juli verschijnen toppers, breedtesporters en recreanten uit vele landen aan de start. Het evenement staat voor iedereen open. De doelgroep is breed en groot, zowel in eigen land als daarbuiten. De Halve Marathon Rotterdam is ten slotte ook interessant voor sportieve toeristen uit landen zoals België, Frankrijk, Duitsland en Engeland.

“Deze zomereditie geeft de halve marathon iets speciaals, het is de enige echte Summer Run van Europa”, stelt Remco Barbier. “We rekenen erop dat het een succes wordt en willen daarna graag dit evenement de komende jaren vervolgen in de maand september. Dan zullen ook meer toppers het in hun programma kunnen inpassen.”

ROTTERDAMSE SFEER EN UITSTRALING

De vorige Halve Marathon van Rotterdam dateert van 2009. De race over 21,1 km liep destijds uit op een groot succes voor Sammy Kitwara. De Keniaanse atleet triomfeerde in de toptijd van 58 minuten en 58 seconden. Samen met negen landgenoten nam hij de eerste 10 posities in! Ook ter herinnering: Koen Raymaekers (1.05.22) en Merel de Knegt (1.14.31) waren de beste Nederlandse man en vrouw.

De Halve Marathon Rotterdam was bij de première in 2004 een uitvloeisel van Rotterdam on Wheels. Dat evenement voor skeelers en handbikers, waaraan onder anderen Elfstedenwinnaar Henk Angenent deelnam, was aanvankelijk een hype. Toen de belangstelling afnam, kwam daar op het snelle tweerondenparcours langs onder meer de Maasboulevard ‘de halve’ voor in de plaats. Met internationale toptijden tot gevolg. Barbier: “De Halve Marathon Rotterdam van komende zomer combineert een avontuurlijk parcours met de sfeer en uitstraling die iedere loper kent van Rotterdam.”

Hoogtepunt van World Police & Fire Games

De Halve Marathon Rotterdam is een van de hoogtepunten van de World Police & Fire Games. Het grootschalige internationale evenement voor personeel van politie, brandweer, douane en de Dienst Justitiële Inrichtingen (gevangenissen) vindt van 22 tot en met 31 juli plaats in de Maasstad. Eerder waren steden als New York en Barcelona gastheer van deze Spelen.

“De naar verwachting 10.000 deelnemers komen uit zo’n 70 landen en doen op meer dan 40 locaties mee aan 63 sporten”, zo legt Gerard Bakx de impact van het breedtesportevenement uit. Toen de vicevoorzitter van de raad van bestuur van de WPFG hoorde dat de halve marathon een van de sportdisciplines was, trok hij dat onderdeel naar zich toe. “Elke sport heeft zijn eigen coördinator. Ik ben zelf hardloper geweest en wilde mij als bestuurder graag bezighouden met de organisatie van de halve marathon’’, aldus de voormalige gevangenisdirecteur. Bakx is ook voorzitter van de atletencommissie van de NN Marathon Rotterdam en sinds enige tijd directeur van de Roparun, de befaamde estafetteloop van meer dan 500 kilometer van Parijs naar Rotterdam.

“Ik had voor de halve marathon de beschikking over een beperkt budget en ben drie jaar geleden eens koffie gaan drinken met Mario Kadiks. Als toenmalige organisator van de marathon in Rotterdam kon Mario mij wat tips geven, maar we bleken gewoon over te weinig geld te beschikken voor de organisatie van een volwaardige race.’’

Zelfs een rondenparcours, waarbij je kan besparen op bijvoorbeeld verversingsposten, bood geen soelaas. “Bovendien wil je niet een saai parcours van vijf rondjes om de Kralingse Plas”, stelt Bakx. “Dus ben ik nog een keer koffie gaan drinken met Mario. Hij had al eens een halve marathon georganiseerd en wilde dat evenement graag nieuw leven inblazen. Zo zijn we tot elkaar gekomen.’’

Golazo Nederland, met inmiddels Remco Barbier aan het hoofd, wilde de organisatie op zich nemen als de race voor iedereen toegankelijk zou zijn en ook kortere afstanden in het programma opgenomen konden worden. Die wens is met een kwartmarathon en een 5 kilometerloop gerealiseerd. Bakx: “We zijn nu bij de World Police & Fire Games verzekerd van een prachtig parcours en een goede organisatie. Bovendien is dit hopelijk het begin van een nieuwe mooie periode van de halve marathon in Rotterdam. Wie je ook spreekt, iedereen is enthousiast. Je merkt dat deze loopafstand leeft, zeker in deze stad. Ik kijk ernaar uit.’’

De Halve Marathon Rotterdam start op zondag 31 juli om 09.00 uur. De openingsceremonie van de World Police & Fire Games is op vrijdag 22 juli in het Feyenoord-stadion, de sluiting volgt op zondag 31 juli op de Coolsingel. Van der Vegt vult aan: “Wij kijken er naar uit om op de slotdag van de WPFG alle Halve Marathonlopers te verwelkomen bij de finish op de Coolsingel, waar later die dag ook de sluitingsceremonie van de WPFG Rotterdam zal plaatsvinden.”

Programma Halve Marathon Rotterdam

Het programma op zondag 31 juli ziet er als volgt uit:

09.00 uur: start 21.1 K Summer Run (halve marathon)

10.15 uur: start 10.55 K Summer Run (kwartmarathon)

11.15 uur: start 5 K Summer Run

www.halfmarathonrotterdam.nl

Wereldrecord Wanjiru

De zes vorige edities van de Halve Marathon Rotterdam leverden spraakmakende winnaars en toptijden op. De succesvolste atleet was Samuel Wanjiru, die op 11 september 2005 op 18-jarige leeftijd triomfeerde met een wereldrecord van 59 minuten en 16 seconden.

De Keniaan verbeterde de beste mondiale tijd in 2007 nog twee keer. Eerst op 9 februari in Ras-al-Khaimah (58.53) en vervolgens op 17 maart tijdens de NN CPC Loop Den Haag (58.33). Met die Haagse toptijd staat Wanjiru nog altijd als achtste genoteerd op de ranglijst allertijden van snelste atleten. Het wereldrecord staat inmiddels met 57.32 op naam van Wanjiru’s landgenoot Kibiwott Kandie.

Wanjiru veroverde in 2008 tijdens de Olympische Spelen van Beijing goud op de marathon. Een jaar later won hij in een persoonlijk record ook de marathon van Londen (2.05.10).

Like this article? Share it!

Misschien vind je deze ook interessant?