Nieuwe tool toont voor het eerst impact van sporten op je mentale gezondheid

De Mind Uplifter Tool brengt de impact van sporten op je mentaal welbevinden in kaart en maakt het mogelijk om visueel te zien hoe jouw geest gebaat is bij lichaamsbeweging.

De innoverende tool is een creatie van loopmerk ASICS, dat de laatste jaren sterk inzet op ook het mentale effect van sporten. ASICS is niets voor niets het Latijnse acroniem van Anima Sana in Corpore Sano, ofwel een gezonde geest in een gezond lichaam. Wereldwijd streeft ASICS ernaar om een miljoen mensen zich beter te laten voelen door beweging.

Hoe werkt de tool?

Voor het eerst kan je de impact van beweging op je eigen geest meten. Dankzij een combinatie van gezichtsscantechnologie en zelfrapportage meet je de impact van sport op tien emotionele en cognitieve parameters, zoals vertrouwen, positiviteit, kalmte en focus.

De Mind Uplifter doorloopt verschillende stappen: eerst maakt het een scan van je gezicht om je emotionele toestand te kennen. Nadien word je 6 snelle vragen gesteld over hoe je je voelt. Daarna selecteer je de sport die je zal beoefenen (naast lopen zijn er nog verschillende andere opties) en start je je work-out. Na de training open je de software en herhaal je de gezichtsscan en doorloop je dezelfde 6 vragen. Op basis van die info, krijg je je ‘Mind Uplift’ te zien: een interactieve en kleurrijke graphic die je huidige mentale staat toont. Die kan je vergelijken met je mentale staat van voor de work-out.

De gedeelde ‘Uplifting Minds’ worden gebruikt voor een live wereldwijd onderzoek, waarbij individuele Mind Uplifts van over de hele wereld worden vastgelegd en visueel worden omgezet in een dynamische en interactieve World Uplift Map. De kaart zal de positieve impact kwantificeren die sport heeft op de collectieve stemming van steden, landen en de wereld in zijn geheel. Dankzij de live studie zal ASICS een beter inzicht krijgen in de relatie tussen beweging en geest op wereldschaal. Deze kaart zal beschikbaar zijn vanaf 1 juli.

De invloed van beweging op de geest

De afgelopen zes maanden heeft ASICS samen met een team van deskundigen wetenschappelijk onderzoek verricht naar de impact van sport op de geest bij een selecte groep atleten, in aanloop naar een bredere uitrol van de live studie. In een vooronderzoek, dat ASICS samen met bioinformaticabedrijt EMOTIV en de King’s College London uitvoerde, toonde ASICS al aan dat zelfs een korte work-out van 20 minuten al een effect heeft op ons brein. In de studie werd gebruik gemaakt van een combinatie van EEG- en zelfrapportagegegevens tonen voor een aantal belangrijke cognitieve en emotionele parameters, waaronder een gevoel van tevredenheid (gemiddelde toename van 14,4% onmiddellijk na de training), energie (9,7%) en ontspanning (13,3%).

1 miljoen minds in beweging

ASICS nodigt mensen over de hele wereld uit om de opbeurende kracht van sport te ervaren en een van de miljoen deelnemers van de Mind Uplifter? tool te worden. Het project is woensdag 2 juni gestart. ASICS roept lopers en andere sporters overal ter wereld op om de Mind Uplifter tool te gebruiken om hun mentale welzijn voor en na het lopen vast te leggen en hun resultaten te delen op sociale media met #UpliftingMinds. Met elke Mind Uplift die wordt gedeeld met #UpliftingMinds doet ASICS een donatie voor de mental health charity Mind, die diensten verleent aan mensen met geestelijke gezondheidsproblemen.

Benieuwd naar hoe jouw sportsessie je mentale welzijn heeft verbeterd? Leg je Mind Uplift vast op www.minduplifter.asics.com.

Like this article? Share it!

Misschien vind je deze ook interessant?