Rotterdam Marathon 2023 Nederlands kampioen Luiten na de finish Foto ; Pim Ras

NN CPC Loop Den Haag: Chembai aast op parcoursrecord, Anne Luijten publiekstrekker

Susan Chembai is tijdens de 48ste NN CPC Loop Den Haag op zondag 10 maart de grote favoriete bij de vrouwen. De 24-jarige Keniaanse wil haar optreden op de NN Halve Marathon extra glans geven met een parcoursrecord. De snelste tijd ooit door een atlete gelopen in de hofstad staat sinds 2000 op naam van Lornah Kiplagat. De Nederlandse triomfeerde destijds in 1.06.56. Anne Luijten, de huidige Nederlandse kampioene op de halve marathon, is de Nederlandse publiekstrekker.

Chembai is een veelbelovende atlete die elk jaar grote progressie boekt. Ze verbeterde haar persoonlijk record op de halve marathon van 1.13.22 (2021, Verona) via 1.11.34 (2022, Lissabon) tot 1.09.26 (2023, Kopenhagen). Op het snelle parcours van de NN CPC Loop Den Haag wil ze zichzelf opnieuw nadrukkelijk overtreffen. Vorig jaar viel ze ook op met een pr van 52.48 tijdens de CZ Tilburg Ten Miles.

Katharina Steinruck

Een andere in het oog springende verschijning in het deelnemersveld is Katharina Steinruck. De 34-jarige atlete veroverde tijdens de EK atletiek van 2022 in München goud met het Duitse vrouwen-marathonteam. In hetzelfde jaar vestigde ze in Berlijn haar pr op de halve marathon: 1.09.38.

Steinruck is de dochter van Katrin Dörre, een atlete met een imponerende erelijst. Dörre liep meer dan veertig marathons en finishte onder meer als eerste in Osaka (4x), Londen (3x), Tokio (3x), Frankfurt (3x), Berlijn, Hamburg en Enschede. De (Oost-)Duitse won de bronzen medaille tijdens de Olympische Spelen van Seoul (1988) en bij de WK van Tokio (1991).

Katharina Steinruck komt steeds dichter bij de persoonlijke toptijden van haar moeder. Op de halve marathon: 1.09.38 tegen 1.09.15. Op de marathon: 2.24.56 tegen 2.24.35. Katrin Dörre, inmiddels 62 en bondscoach, liep haar laatste marathon in 1999. Opvallend detail: moeder en dochter wonnen in hun carrière beiden de marathon van Enschede.

Anne Luijten

Met Anne Luijten (29) komt een Nederlandse topper aan de start die met 2.26.36 al heeft voldaan aan de marathon-limiet voor de Olympische Spelen van Parijs. Op zondag 11 augustus staat in de Franse hoofdstad ’s morgens om acht uur dat onderdeel op het programma.

Luijten, geboren in Rijswijk, is regerend Nederlands kampioene op de halve en hele marathon. Vorig jaar vestigde ze bij de NN CPC Loop Den Haag een persoonlijk record van 1.12.12. De vrouwenrace werd toen op imponerende wijze gewonnen door Nienke Brinkman (1.07.44).


Foto ; Pim Ras
Sterk deelnemersveld

Wilbert Lek, organisator van de NN CPC Loop Den Haag: “Opnieuw kunnen we spreken van een interessant deelnemersveld bij de vrouwen. Wij rekenen op net zo’n boeiende race als vorig jaar, toen Nienke Brinkman won in een sterk persoonlijk record. In het spoor van de toppers zullen ook weer vele recreatieve deelnemers hun persoonlijke doel nastreven, want de ‘CPC’ is hét inspirerende hardloopevenement voor iedereen. Binnenkort komen we met meer informatie over de mannen.’’

Loopfeest

De NN CPC Loop Den Haag is het grootste loopfeest van de residentie en trekt jaarlijks in een ongekend sfeervolle ambiance meer dan 30.000 deelnemers. Het is behalve een topsportevenement een gezellig en sportief ‘uitje’ voor de hele familie. Met afstanden tot en met de halve marathon staat het evenement bekend als voorjaarsklassieker. Het evenement is vrijwel volledig uitverkocht, er zijn enkel nog startbewijzen beschikbaar voor de 10 KM Loop.

Alle afstanden starten en finishen bij het Malieveld. De parcoursen lopen door de met veel publiek gevulde straten van Den Haag. Het hoofdonderdeel, de NN Halve Marathon, gaat van de stad richting de iconische Pier in Scheveningen om vervolgens weer in de stad te finishen.

Programma

Het schema van de 48e editie van de NN CPC Loop Den Haag op zondag 10 maart ziet er als volgt uit:

09.15 uur       gro-up Jeugdloop 1 km

10.00 uur       NN CPC4ALL (1 km op alternatieve wijze)

10.30 uur       gro-up Jeugdloop 2,5 km

11.00 uur       5 KM Loop

12.00 uur       10 KM Loop

14.00 uur       NN Halve Marathon.

Daarnaast kan er op vrijdag 8 maart worden deelgenomen aan de City Pier Night Walk (start tussen 18.00 en 18.30 uur), een gezellige avondwandeling over 8 of 12 kilometer. Meer informatie vind je op de website van de organisatie. 

 

Like this article? Share it!

Misschien vind je deze ook interessant?