Op weg naar Rotterdam: Carina staat aan de start als pacer van haar 10e ‘mooiste’

In de rubriek 'op weg naar Rotterdam' volgen wij hardlopers die zich voorbereiden op de NN Marathon Rotterdam. In deel 2 spreken we met Carina Slingerland (52). Zij staat op zondag 14 april voor de 10e keer aan de start van de Marathon Rotterdam en dit jaar doet ze dat als pacer. "Ik heb er heel veel zin in om mensen te entertainen en mee die finish over te trekken!"
Pacer

Als lid van het Dutch Pacer Team zet Carina, in het dagelijks leven werkzaam in de zorg voor mensen met een lichamelijke beperking, zich sinds 2022 in als pacer tijdens verschillenden wedstrijden. “De marathon van Enschede in 2022 was mijn vuurdoop als pacer. Ik liep toen samen met een andere pacer. Ik vond het zo geweldig om van start tot finish met een groep mensen te lopen en die te motiveren om in onze doeltijd de finish te halen. Toen was ik om, dit wilde ik echt vaker doen. Sindsdien loop ik regelmatig als pacer op afstanden van 30 kilometer en de marathon. Ik vind het fantastisch om mensen onderweg te entertainen, te motiveren en over die finish ‘heen te sleuren’. In Rotterdam zal ik de groep van 4.10 uur gaan pacen. Toevallig is dit dan ook mijn 10e deelname aan de NN Marathon Rotterdam. Dus die doeltijd is nog symbolisch ook!”

Smoesjes

Carina heeft ondertussen een flinke lijst van marathons op haar naam staan. Naast Rotterdam liep ze er nog vele. In Rotterdam loopt ze haar 39e marathon. “En dan te bedenken dat ik vroeger echt geen hardloper was. Ik had er zelfs een hekel aan, terwijl mijn vader en zusje heel sportief waren. Ik had altijd wel een smoes klaar: pijntje hier of daar of steken in de zij. Ik had totaal geen doorzettingsvermogen. Ik zat liever op de fiets. De omslag kwam toen ik mezelf op mijn 24e aanmeldde voor defensie en ik de keuring moest halen. Ik begon met trainen en merkte na verloop van tijd dat ik zelfs plezier begon te krijgen in het hardlopen.”

Ambities

Toen Carina voor 18 maanden op Curaçao gestationeerd was met de marine begonnen haar loopambities serieuze vormen aan te nemen. “Samen met mijn collega’s begon ik te trainen voor de marathon van New York. Ik was, met heel veel geluk, ingeloot en andere collega’s trainden voor een militaire marathon in Washington precies een week voor New York. Zo konden we samen optrekken in de trainingen. New York oversteeg al mijn verwachtingen. Ik had gehoopt onder de 4,5 uur te kunnen finishen. Na een hele trage start door de immense drukte liep ik het 2e deel van de wedstrijd een heel stuk sneller. Ik was zo blij met het resultaat en vond de marathon zo geweldig, dat ik me direct inschreef voor de Marathon van Rotterdam, een half jaar later. Ik liep in 2005 de allereerste keer mee in Rotterdam. Ik woonde toen nog in Rotterdam en liep zelfs langs mijn huis!’

10x de ‘Mooiste’

Fast forward, want het duurde tot 2015 tot Rotterdam weer in de agenda kwam te staan. “Sindsdien heb ik geen editie meer gemist. Ook al woon ik niet meer in Rotterdam, het voelt als thuiskomen. Ik ken ondertussen zoveel mensen in de hardloopwereld, ik maak deel uit van de facebookgroep Rotterdam Marathon Deelnemers en ben pacer voor het Dutch Pacer Team: het wordt één groot feest van herkenning. Rotterdam is niet alleen de mooiste, maar ook de gezelligste. Met mijn 10e finish op 14 april op de Coolsingel mag ik me dan ook Super Marathon Master noemen. Daarvoor krijg ik een speldje en een speciaal T-shirt.”

Maar eerst moet de marathon nog gelopen en gefinisht worden. Met haar ervaring volgt Carina geen specifiek trainingsschema, maar heeft ze wekelijks haar trainingen bij de club, haar lange duurlopen en sinds kort ook parkun Enschede. “De kilometers zitten wel in de benen. Het enige waar ik misschien een beetje tegenop zie is het weer. Ik hou er niet zo van als het te warm is. Vorig jaar was het zo’n 12 graden, dat was voor mij echt perfect. Dus daar hoop ik dit jaar ook weer op.”

 

Like this article? Share it!

Misschien vind je deze ook interessant?