Oriëntatielopen in opmars: “Zonder navigatieskills kom je er niet”

Iedereen kent het woord ‘lopen’. Iedereen kent ook het woord ‘oriëntatie’. Maar als je beide woorden combineert, krijg je de naam van een sport: oriëntatielopen. Nog niet zo populair in de Lage Landen, maar wel aan een opmars bezig. Volgend jaar komt het EK zelfs naar België. “We zouden niet weten waarom oriëntatielopen geen toekomst kan hebben in landen als België en Nederland.”
Yannick Michiels (33) behaalde in 2017 zilver op de Wereldspelen. In 2021 en 2022 volgden zilver op het EK en brons op het WK. Eef van Dongen (30) werd in 2022 de eerste Nederlandse (bronzen) WK-medaillewinnares. Michiels en Van Dongen, die in Zweden woont en er als luchtkwaliteitsmodelleur aan het meteorologisch instituut werkt, zijn het Belgische en Nederlandse boegbeeld in hun sport. “Oriëntatielopen is en blijft een loopsport, maar wij weten op voorhand niet hoe het parcours er zal uitzien”, vertelt Michiels. Van Dongen verwoordt het als volgt: “Met behulp van kaart en kompas lopen wij zo snel mogelijk langs verschillende punten in een bepaalde volgorde, waarbij we zelf onze route kiezen.” Michiels knikt. “Bij de start krijgen we een gedetailleerde kaart, waarop start, checkpoints en finish aangeduid zijn. De checkpoints moeten we in de juiste volgorde passeren, maar de routes ertussen bepalen we zelf. Degene die dat het snelst doet, is de winnaar.”

Van Dongen voegt eraan toe dat er twee soorten wedstrijden zijn. “In een stad (urban), met een duur van 12 tot 15 minuten of in een bos (forest), al dan niet in heuvelachtig gebied en met een duur van 45 tot 90 minuten.” Dit jaar was er in juli een WK urban in Schotland (waar Michiels drie keer elfde werd; red.) en in augustus een EK forest in Hongarije. In 2025 is het omgekeerd, met een WK forest in Finland en een EK urban in België.”

Yannick Michiels
Fysiek en oriëntatievermogen

Wanneer we hen vragen welke kwaliteiten vereist zijn om een goede oriëntatieloper te worden, zijn Michiels en Van Dongen het unaniem met elkaar eens. “Je moet in eerste instantie een sterke en snelle loper zijn”, benadrukt Michiels. “Voor urban moet je snel zijn, voor forest vooral krachtig, zeker wanneer het terrein heuvelachtig is.”

Een tweede vereiste is het oriëntatievermogen. Michiels: “Op een kaart moet je meteen kunnen zien hoe het terrein zal zijn. Jij zou me nu gerust een kaart van een bos in Zweden mogen tonen. Dan kan ik me in 3D al inbeelden hoe dat bos er zal uitzien: hoogte- en waterlijnen, begroeiing …” Van Dongen knikt veelzeggend. “Zonder die navigatieskills kom je er niet. In veel gebieden is de kortste weg de beste keuze, maar op heuvelachtig terrein kan een langere route soms interessanter zijn.”

(…)

Eef Van Dongen
5 miljoen tv-kijkers

Het is aan organisator Jeremy Genar (33) om van het EK in buurland België een succes te maken. Genar hoopt dat het EK, dat plaatsvindt in Hasselt, de sport een extra boost kan geven in de Lage Landen. “Internationaal kijken 5 miljoen mensen naar een Europees kampioenschap oriëntatielopen. Dat zijn duizelingwekkende cijfers voor een sport die in België en Nederland onbekend is. Het potentieel is er. Het is een leuke sport om te beoefenen én om naar te kijken. Ik zou niet weten waarom de urban-versie van oriëntatielopen geen toekomst kan hebben.”

 

De volledige reportage lees je in het nieuwste nummer van RunningNL-magazine. Verkrijgbaar in de winkel en online te bestellen via de webshop. Of lees het magazine digitaal via Blendle.nl. 

Like this article? Share it!

Misschien vind je deze ook interessant?