Parcoursrecord Western States ultramarathon met meer dan één uur aangescherpt

Ultraloopster Courtney Dauwalter heeft opnieuw een bijzondere prestatie neergezet. Ze won zondag 25 juni de legendarische Western States Endurance Run (161 kilometer) in een nieuw parcoursrecord. Ze kwam na 15 uur, 29 minuten en 23 seconde over de finish.

En dat was maar liefst 80 minuten sneller dan het record van Ellie Greenwood, dat al sinds 2012 stond. De 28-jarige Amerikaanse Dauwalter ging van start tot finish aan de leiding. Nummer twee Katie Schide kwam 1 uur en 14 minuten later over de finish.

Mannen

Bij de mannen kwam de Brit Tom Evans als eerste over de streep. Hij deed dat na 14 uur, 40 minuten en 22 seconde. Dat was de snelste tijd ooit gelopen door een niet-Amerikaan.

De laatste atlete die over de finish kwam was Jennifer St. Amand. Ze had 29 uur, 59 minuten en 39 seconden nodig om de race te volbrengen.

Wat is de Western States ultramarathon?

Deze race, die gaat over 100.2 mijl, staat bekend als de oudste 100-mile wedstrijd ter wereld. Het is niet alleen de oudste, maar het wordt door velen ook gezien als de zwaarste.

Grand Slam of Ultrarunning

De Western States Endurance Run werd in 1977 voor het eerst georganiseerd. De race gaat over de Sierra Nevada in California en geldt als één van de vijf Grand Slam of Ultrarunning. De andere races zijn de Old Dominion 100, Vermont 100 Mile Endurance Run, de Wasatch Front 100 mile Endurance Run in Utah en de Leadville Trail 100 in Colorado.