Parkrun kende in 2023 een flinke groei: Amsterdamse Bos populairste locatie

Parkrun heeft in 2023 een flinke groei doorgemaakt. Het grootste wekelijkse gratis community event, dat over is komen waaien uit Verenigd Koninkrijk, groeide in aantal deelnemers én locaties.

De deelname aan de events van parkrun steeg van 24.958 deelnames in 2022 naar 46.651 deelnames in 2023, wat overeenkomt met een stijging van 87 procent. Begin februari behaalde parkrun de grens van 100.000 deelnames

Mijlpalen in 2023

Niet alleen het aantal deelnemers nam flink toe in 2023, ook het aantal vrijwilligers steeg met ruim 40 procent. De grote betrokkenheid van deze enthousiaste vrijwilligers speelt een belangrijke verbindende rol tijdens de community meet-ups. Een andere bijzondere mijlpaal is de uitbreiding van het aantal locaties in Nederland: van veertien locaties begin 2023 tot 20 locaties aan het einde van het jaar en begin maart 2024 23.  Dit toont de groeiende populariteit en acceptatie van parkrun in nieuwe communities.

De populairste parkrun-locatie in Nederland is het Amsterdamse Bos, gevolgd door het Zuiderpark in Den Haag en het Kralingse Bos in Rotterdam. Het drukstbezochte evenement in 2023 was tijdens het weekend dat de TCS Amsterdam Marathon op het programma stond. Toen trok de parkrun in het Amsterdamse Bos op 14 oktober honderden deelnemers uit binnen- en buitenland.

Samen sterk in Nederland

Parkrun heeft sinds 2023 een samenwerking met Brooks voor de activiteiten in Nederland. Ze werken al langer samen in het Verenigd Koinkrijk. Samen willen zij een inclusieve omgeving creëren tijdens wekelijks meet-ups waar iedereen, van wandelaars en joggers tot hardlopers en vrijwilligers, de voordelen van het hardlopen en samen bewegen ervaart.

Like this article? Share it!

Misschien vind je deze ook interessant?