Eerste even de gezondheidsvoordelen van havermout:
- Goede bron van energie. Ideaal voor hardlopers!
- Rijk aan vitamines (B1, B2, B6, B12, E, K) en mineralen (o.a. magnesium en ijzer).
- Bevat veel vezels. Die geven een verzadigd gevoel en zorgen voor een vlotte darmflora.
- Bevat van nature geen gluten. In tegenstelling tot tarwe kan je havermout zonder problemen eten als je gevoelig bent voor gluten.
- Bevat trage koolhydraten, die ervoor zorgen dat je bloedsuikerspiegel stabiel blijft
Dit heb je nodig voor pannenkoeken van havermout
Ingrediënten (6 pannenkoeken):
- 400 ml melk (of soja- of plantaardige melk)
- 200 gr havermout
- 1 rijpe banaan
- 3 eieren
- olijfolie of kokosolie
- 1 à 2 eetlepels honing (naar smaak)
- kaneelpoeder (naar smaak)
Zo maak je ze
- Maal het havermout fijn met de keukenmachine of de blender, tot je een meel krijgt.
- Prak de rijpe banaan onder het havermeel. Voeg de melk en de eieren toe. Voeg eventueel wat honing en kaneel naar smaak toe. Mix alles goed tot een glad beslag.
- Verhit wat olie in een pan. Giet voorzichtig wat pannenkoekenbeslag in de pan. Zet het vuur niet te hoog en wacht tot de bovenkant begint te stollen en er bubbeltjes ontstaan. Draai de pannenkoek om en bak de andere kant ook nog even. Klaar is kees!
Nog meer variaties
Nu je de basis hebt voor je lekkere en gezonde pannenkoek, kan je makkelijk variëren. Voor extra vitaminen kun je hem bestrooien met blauwe bessen, frambozen of wat extra plakjes banaan of kiwi. Of voeg wat rozijntjes toe voor een zoetere smaak. Laat het smaken!