Dit heb je nodig voor de pizzabodem:
* 11 gram droge gist
* ½ eetlepel honing
* 300 ml lauw water
* 250 gram volkorenbloem
* 250 gram tarwebloem
* 5 gram zout
Dit heb je nodig voor de tomatensaus:
* 25 gram ajuin
* 1 teentje knoflook
* 2 eetlepels olijfolie
* 400 gram gepelde tomaten
* peper en zout
Om de pizza mee te beleggen:
* 400 gram groenten naar keuze (bv. broccoli, courgette, champignons, paprika, olijven, lente-uitjes,…)
* 15 gram parmezaanse kaas
* 50 gram geitenkaas (zacht)
* een handvol rucola
* peper en zout
Zo maak je de pizza klaar:
* Meng de gist, de honing en het water in een kleine kom.
* Meng de twee soorten bloem en het zout in een grote kom.
* Voeg de inhoud van de kleine kom toe aan de grote kom, beetje bij beetje. Blijf de hele tijd goed roeren.
* Als alles goed gemengd is, kneed je ongeveer 5 minuten zodat het deeg zacht en elastisch is.
* Laat het deeg 2 uur afgedekt rijzen op een warme plaats.
* Beleg de pizza met tomatensaus, groenten en kaas.
* Verwarm de oven voor op een zo hoog mogelijke temperatuur (bv. 250 °).
* Bakken maar! De baktijd is afhankelijk van de dikte van de pizza en de warmte van de oven. Blijf dus in de buurt van je oven en check regelmatig of de pizza al ‘gaar’ is.
Tips
* Wil je je deeg wat lichter maken? Dan kan je een pizzabodem maken op basis van bloemkool, quinoa, zoete aardappel of amandelmeel. Op Google vind je heel wat alternatieven voor de ‘klassieke’ pizzabodem. Hou er wel rekening mee dat deze koolhydraat-armer zijn en dus minder geschikt als maaltijd voor het sporten. Maar wél ideaal als herstelmaaltijd of heerlijk comfort food op een rustdag!
* Deze pizza is volledig vegetarisch. Je kan uiteraard wat vlees toevoegen. Als je vlees toevoegt, geef dan de voorkeur aan mager vlees zoals kalkoenfilet. Laat de chorizo, salami, ham en consoorten links liggen.
* Maak er een goede gewoonte van om een salade te eten bij je pizza, met allerlei groenten erin. Dit geeft je sneller een verzadigd gevoel en het helpt om je dagelijkse dosis groenten per dag binnen te krijgen!