Recordeditie voor Antwerp Marathon: meer dan 12.500 deelnemers

De derde editie van de Antwerp Marathon vindt zondag 22 oktober vindt plaats met 1.337 Nederlanders aan de start. In totaal schreven al meer dan 12.000 lopers in, meer dan een verdubbeling ten opzichte van vorig jaar, waardoor het sowieso een recordeditie wordt. De deelnemers vertrekken aan de Droogdokkenweg, finishen aan het MAS en kunnen kiezen uit drie afstanden: marathon, halve marathon en 8 km. Online inschrijven is vandaag nog mogelijk.

De halve marathon is met ruim 7.250 deelnemers de populairste afstand, zo’n 3250 lopers wagen zich aan de mythische 42,195 km van de marathon en de nieuwe afstand van 8 km is goed voor 1.500 inschrijvingen. Net zoals de voorbije jaren mogen de deelnemers zich verheugen op een uitbundige loopsfeer in een unieke setting.

Eyecatchers en animatiepunten

Het parcours van de marathon en halve marathon blijft, op de nieuwe startlocatie aan het Droogdokkenpark na, zo goed als ongewijzigd ten opzichte van vorig jaar. Kort na de start wacht er met een passage aan het Havenhuis meteen een eerste hoogtepunt. Daarna gaat het via de Kaaien, langs Het Steen, richting de Antwerpse binnenstad. Ter hoogte van Het Zuid splitsen de wegen voor de halve en volledige marathon.

Tweede deel

De marathonlopers lopen verder zuidwaarts tot in Hoboken en vatten het tweede deel van hun 42,195 km lange tocht aan met een passage langs de bekendste begraafplaats van Antwerpen, het monumentale Schoonselhof. Ook het Olympisch Stadion op het Kiel, Antwerp Expo, het Groen Kwartier en Zurenborg liggen op de route die de marathonlopers terug richting stadscentrum leidt. De halvemarathonlopers pikken terug in ter hoogte van Antwerp Expo.

In het centrum volgen de eyecatchers elkaar snel op: het Centraal Station, de Meir, de Boerentoren, de Groenplaats met zicht op de kathedraal, de Grote Markt met Brabo en het stadhuis.

Finish

De doortochten op de Meir en de Grote Markt zullen ongetwijfeld voor een spreekwoordelijk duwtje in de rug zorgen: de bekende winkelstraat is voor de Antwerp Marathon omgetoverd tot de AG Cheering Lane en voor het stadhuis zullen dankzij Port of Antwerp-Bruges supportersboodschappen voor de deelnemers geprojecteerd worden. Onderweg zijn er meer dan 30 animatiepunten. Daarna is het niet ver meer naar de finish aan het MAS, waar ook de 8 km-lopers zullen finishen na hun run door het stadscentrum.

Na de aankomst kan iedereen in de Port of Antwerp-Bruges Photobooth een unieke finishfoto laten maken. Herstellen van de sportieve inspanning kunnen alle lopers in de massagestand van VoltaNatura.

Snelle marathon, met Koen Naert als pacer

De favorieten voor de marathon? Daarvoor wordt gekeken naar een selectie van Afrikaanse toplopers. De Ugandees Felix Chemongesi (30) heeft een persoonlijke besttijd van 2:05:12. Ook de Kenianen John Langat (30, 2:07:11) en Vincent Rono (33, 2:07:10) zullen in Antwerpen een gooi naar de overwinning doen. Langat won eerder al de marathon van Nice, Rono was in 2022 de beste in de marathons van Tel Aviv en Dhaka. Hun jonge landgenoten Noah Tirop (25) en Brian Kimurgor (23) maken hun debuut op de marathon.

Koen Naert, Europees kampioen op de marathon in 2018, komt zondag als tempomaker aan de start van de marathon. De West-Vlaming, die zich voorbereidt op de marathon van New York op 5 november, zal de Afrikaanse toppers pacen tot en met kilometer 20. “Mijn persoonlijk hoogtepunt dit jaar was uiteraard de marathon in Rotterdam. Ook in Antwerpen groeit het deelnemersveld sterk, dus wie weet wat voor tijden worden hier in de toekomst neergezet? Hopelijk kan ik zondag al een klein steentje bijdragen door de lopers naar een straffe tijd te pacen.”

Like this article? Share it!

Misschien vind je deze ook interessant?