Regen mag de pret niet drukken: meer deelnemers én wereldrecord tijdens Zevenheuvelenloop

De organisatie van de Zevenheuvelenloop kijkt tevreden terug op het afgelopen weekend. Het deelnemersaantal steeg, de Oegandees Jacob Kiplimo evenaarde het wereldrecord en het diverse programma sloeg aan.

De duizenden deelnemers trotseerden de heuvels in een decor van gekleurde bladeren. Een heleboel deelnemers moesten wel een stortbui doorstaan, maar dat maakte het overwinningsgevoel wellicht alleen maar groter. Met ruim 31.000 inschrijvingen over het hele weekend ziet de organisatie een mooie stijging ten opzichte van afgelopen jaar. Het NN Running Blind weekend en op zaterdag de race voor kinderen van de St. Maartenschool zorgden voor een mooi, divers programma.

Wereldrecord

Een wereldprestatie op de Nijmeegse heuvels zondag. Oegandees Jacob Kiplimo wist het wereldrecord van landgenoot Cheptegei te evenaren. Kiplimo vloog de heuvels over en finishte uiteindelijk in 41:05. Filmon Tesfu was de snelste Nederlander, vlak voor Nijmegenaar Mike Foppen. Jill Holterman was de snelste Nederlandse loopster.

Razendsnelle lopers

Kiplimo stond vol vertrouwen aan de start. Hij gaf vooraf aan niet per se voor een wereldrecord te gaan, maar keek uit naar de Nijmeegse heuvels. Een aantal jaar terug zag hij landgenoot Joshua Cheptegei de heuvels overtuigend overwinnen; nu was het de beurt aan hemzelf. De eerste kilometers bleef de top nog relatief dicht bij elkaar. Na 6 kilometer wist Kiplimo het eerste gat te slaan. De winnaar van vorig jaar, Rogers Kibet, moest afhaken en kwam uiteindelijk als nummer 2 over de finish in 42.43. Nummer drie werd de Keniaan Amos Serem in 43:07.

Winnares vrouwen

Bij de vrouwen wist de Keniaanse Beatrice Chepkoech haar winst van vorig jaar te prolongeren in een tijd van 47.12. Al snel liep Chepkoech voorop. De concurrentie haar niet meer in te halen. Tweede werd Lonah Salpeter in 47.55 minuten, gevolgd door Stella Chesang op 48:01.

Nederlandse top

Bij de Nederlandse mannen was Mike Foppen heel dicht bij de winst. Maar in de laatste meters zag hij Filmon Tesfu als eerste over de streep gaan in een tijd van 44.00. Slechts één seconde voor de geboren Foppen. Derde werd Mustefa Kedit in een tijd van 44:04. Jill Holterman trok bij de Nederlanse vrouwen aan het langste eind. De Zaandamse wist in voorbereiding voor haar Olympische spelen 49.59 te noteren. Jacelyn Gruppen en Ineke van Koldam completeerde het Nederlandse vrouwenpodium met tijden van respectievelijk 50:16 en 52:05.

NN Running Blind weekend

Bijzonder was het eerste NN Running Blind weekend voor visueel beperkte hardlopers. Michel Butter schoot de deelnemers weg vanaf de Groesbeekseweg. Alle deelnemers werden begeleid door een buddy. Bij de vrouwen was het duo Johanny Gelens met buddy Ronald van Loon het snelste (1:11:07). Lowie van Eck met buddy Danny Verheezen werden Nederlands kampioen bij de mannen (1:06.18). De Dustin Bedrijvenloop werd gewonnen door het team van de Politie. Tweede werd het team van MSD Animal Health en derde het team van 11 Luchtmobiele Brigade.

Zevenheuvelennacht

Juan Zijderlaan en Nina Owen hebben zaterdagavond 18 november de 9e NN Zevenheuvelennacht gewonnen. Zijderlaan finishte in 20:32, slechts 9 seconden boven het parcoursrecord van vorig jaar, gelopen door Stan Schipperen. Tweede en derde, kort na Zijderlaan, werden Milan van der Meer en Stefan Nillessen. Bij de vrouwen was de strijd sneller gestreden: Nina Owen finishte met ruim een minuut voorsprong op Team  Lisa Tassche, en anderhalve minuut op nummer drie Bronwyn Humphrys. De duizenden deelnemers werden onderweg getrakteerd op verlichte straten en feestelijke sfeer langs het parcours. Voorafgaand aan de 7 kilometer deden zo’n 1.000 kinderen mee aan de NN Mini Zevenheuvelenloop.

Recordaantal deelnemers bij NN Mini Zevenheuvelenloop
De ‘junior’ versie van de herfstklassieker verwelkomde zaterdagmiddag zo’n 1.000 kinderen op de Groesbeekseweg. De NN Mini Zevenheuvelenloop werd afgetrapt door de kinderen van de St. Maartenschool, onder begeleiding van onder andere politie. Michel Butter, toernooidirecteur van het NN Running Blind weekend en oud marathontopper gaf het startschot voor de race. Voor de tweede keer deden kinderen met een beperking mee aan de kinderloop van de NN Zevenheuvelenloop.

Muziek, licht en feest
De bijna 7000 finishers konden onderweg weer genieten van de spectaculaire verlichting aan de route, maar ook van feestelijk geklede mededeelnemers. Na 2 kilometer ging het parcours door de eerste lichtstraat, die deels in het water viel door kortsluiting. Gelukkig konden lopers op de Louiseweg, Johannaweg en Gelderselaan genieten van een bijzondere mix van licht en muziek. Op de Groesbeekseweg wachtte de lopers tot slot een warm welkom door de feestelijke beats van de DJ en het talrijke publiek.

Like this article? Share it!

Misschien vind je deze ook interessant?