Khalid Choukoud eindigde in 2023 als derde

Stijging grondwater dwingt Egmond Halve Marathon tot wijzigen parcours

De ruim 18.000 hardlopers leggen zondag 14 januari een alternatief parcours af. Reden is de vele regen van de afgelopen maanden, waardoor het grondwater gestegen is. Daardoor kan er volledig over het oorspronkelijk parcours gelopen worden. 

Het parcours gaat, nadat de deelnemers het strand verlaten bij Castricum aan Zee, niet direct de duinen in. Zij lopen eerst een stukje langs de Zeeweg en gaan daarna via de Van Oldenborghweg de duinen in. Om na deze genomen aanpassingen uit te komen op een halve marathon, lopen de deelnemers op de terugweg naar de finish extra kilometers in Egmond-Zuid.

Grote belangstelling

Tijdens de NN Egmond Halve Marathon wordt er veel publiek verwacht in Egmond aan Zee. De start van de kwart marathon is om 10.25 uur en de halve marathon begint om 12.16 uur. De belangstelling voor de NN Egmond Halve Marathon is groot. Ruim een maand voor de start van de 49e editie zijn alle 13.500 startbewijzen voor de halve marathon vergeven. Niet eerder werd de deelnemerslimiet zo snel bereikt.

Sterk deelnemersveld

Khalid Choukoud heeft voor zondag goede papieren. De 37-jarige Hagenaar verkeerd de afgelopen jaren in topvorm. Zo scherpte hij onlangs in Valencia zijn persoonlijk record op de marathon aan naar 2.07.37. Daarmee kwalificeerde hij zich voor de Olympische Spelen in Parijs en is hij na Nageeye de beste marathonloper van Nederland. Choukoud liep al vaker mee in Egmond. In de afgelopen 10 jaar mistte Choukoud alleen de editie in 2017, verder is hij er sinds de editie van 2011 al bij. “Ik kijk ernaar uit om terug te keren in Egmond. De halve marathon is een van mijn favoriete wedstrijden, waarbij de strijd met de elementen centraal staat”, aldus Choukoud.

Koen Naert

Choukoud krijgt ongetwijfeld concurrentie van Koen Naert. De 34-jarige Naert Belg zal een gooi doen naar de overwinning. Naert liep in november zijn laatste marathon voor de Olympische Spelen van volgende zomer. Hij koos voor een behouden start om na een indrukwekkende inhaalrace beslag te leggen op de vijfde plaats. Een zeer geslaagde laatste marathon, de focus ligt dit voorjaar vooral op halve marathons om zijn basissnelheid te verbeteren. De NN Egmond Halve Marathon is er daar een van.

Naert over de NN Egmond Halve Marathon:“Deelnemen aan de voorjaarsklassieker in Egmond is altijd iets om naar uit te kijken. Althans vooraf, want tijdens de race ben je altijd zeker van spektakel. Het is telkens een gevecht tegen meer dan alleen maar je concurrenten. De omstandigheden in Egmond dwingen je altijd tot het uiterste te gaan.”

Internationale concurrentie

Choukoud en Naert krijgen daarnaast concurrentie van Victor Chumo, Lahsense Bouchikhi en de Nederlanders Luuk Maas en Tom Hendrikse.

Vrouwen

De Nederlandse vrouwen krijgen ook te maken met enkele sterke buitenlandse atleten. Op de lijst staan onder meer Sarah Lathi, Fabienne Schlumpf en Viktoriia Kaliuzhna. Namens Nederland nemen Andrea Deelstra, Anne Luijten, Jill Holterman en Ruth van der Meijden deel. Deelstra eindigde vorig jaar als tweede achter Nienke Brinkman in de halve marathon, Luijten liep recent in Amsterdam de limiet voor de Olympische Marathon in Parijs.

 

Like this article? Share it!

Misschien vind je deze ook interessant?