Het congres wordt georganiseerd door de Rotterdam Marathon Study Group en is bedoeld voor alle (medisch en para-medisch) betrokkenen, beleidsmedewerkers en organisatoren van duursportevenementen. Dit congres heeft als doel om alle betrokkenen aan een hardloopevenement zoals de marathon van Rotterdam bij te praten over alle recente ontwikkelingen over hoe veilig een evenement te verzorgen of lopen.
Hitte
Een van de belangrijkste onderwerpen deze editie was hitte en de risico’s die daarbij komen kijken. Een aantal experts vertelde over het voorkomen en herkennen van problemen veroorzaakt door hitte. Hoewel de meest recente weersvoorspellingen laten zien dat het zondag een graad of 17 wordt, dacht men eerder deze week dat het dit jaar opnieuw erg warm zou worden.
Lees ook: Wat eet je de avond voor de NN Marathon Rotterdam? – RunningNL
Eigen meteoroloog
Lek: “We hebben een eigen meteoroloog (Ed Aldus, onder andere ook weerman van RTV Rijnmond, Buienradar en RTL, red.). Maandag zei hij nog deze editie in de top-6 warmste Rotterdam Marathons ooit zou komen. En vandaag lijkt het erop dat het op sommige momenten windkracht 6 kan worden. Het gaat in elk geval regenen in de ochtend, maar hoe laat precies weten we niet. Dit betekent dat wij ons op veel verschillende omstandigheden moeten voorbereiden en dat doen we dus ook.”
Hitteberoerte
Hoewel het zondag dus niet extreem warm wordt, moeten deelnemers toch oppassen voor hitteproblematiek. Tijdens het congres vertelde inspanningsfysioloog Coen Bongers over inspanningsgebonden hitteberoerte. “Hitteberoerte staat in de topdrie van doodsoorzaken onder sporters. Daarnaast kan een hitteberoerte blijvende schade veroorzaken’’, aldus Bongers.
Bij een inpspanningsgebonden hitteberoerte stijgt de lichaamstemperatuur tot boven de veertig graden doordat het lichaam hitte produceert tijdens de inspanning. Hierdoor kunnen vitale functies uitvallen en organen blijvende schade oplopen. Bongers noemt inspanningsgebonden hitteberoerte een sluipmoordenaar. Dat komt omdat het lastig te herkennen is.
Lees ook: Wat moet je doen in de week voor je marathon? – RunningNL
“Als loper kun je het heel warm krijgen en last krijgen van hoofdpijn, misselijkheid, duizeligheid en concentratieverlies. Maar deze symptomen kunnen tijdens inspanning ook voorkomen als je heel diep gaat en extreem vermoeid bent.” Inspanningsgebonden hitteberoerte komt het vaakst voor bij jonge, fitte en gezonde hardlopers, met name mannen. Dit komt volgens Bongers omdat zij relatief gezien op de hoogste snelheid lopen en daardoor een hogere hitteproductie hebben dan vrouwen, oudere en minder fitte lopers.
Stad
Hardlopen in een stad is een risicofactor. Daar ligt de temperatuur vaak een paar graden hoger dan de officiële temperatuur. Een stad kan een hitte-eiland worden, zeker tijdens massale hardloopevenementen. “Er zijn dan heel veel mensen bij elkaar. Die produceren allemaal warmte, die door het vele steen en asfalt in de omgeving niet weg kan. Dat zorgt ervoor dat mensen minder makkelijk hun warmte kwijt kunnen aan de omgeving.” Het is een van de verklaringen waardoor hitteberoertes ook voorkomen als het buiten helemaal niet extreem warm is. Hoe hoger de buitentemperatuur, hoe meer risico men loopt. “Maar”, zegt Bongers, “hitteberoertes komen al voor als het buiten nog geen tien graden is. Dat maakt ze zo verraderlijk.”
Tips voorkomen hitteberoerte
Een goede voorbereiding kan helpen een hitteberoerte te voorkomen. Enkele tips:
- Acclimatiseren is belangrijk. Het lichaam went aan inspanning in warm weer. Train dus als het even kan in aanloop naar een evenement in de warmte.
- Drink genoeg voorafgaand aan én tijdens de race.
- Pas je tempo aan als het warm is. Zet die gewenste eindtijd uit je hoofd en loop rustiger.
- Pas extra op als je ziek bent geweest. Het kan verstandig zijn niet van start te gaan na een virus of infectie.
- Kleed je niet te warm, ook niet als het voor de start fris lijkt. Draag ademende kleding.
- Zoek zoveel mogelijk de schaduw op, ook voor de start en tijdens een rustige warm-up.
- Ga langzamer lopen als je last krijgt van hoofdpijn, duizeligheid, minder scherp zien, coördinatieverlies of misselijkheid of als je het heel erg warm krijgt. Als langzamer lopen niet helpt, stop dan op een koele plek en laat iemand de EHBO waarschuwen.
Bekijk hier een animatie over een goede voorbereiding en het herkennen van de signalen.
Genieten van iedere kilometer
De Rotterdam Marathon Study Group, organisator van het congres én de organisatie van de medische zorg tijdens het evenement, doet er alles aan om de gezondheid van deelnemers te waarborgen. Racedirecteur Wilbert Lek hoopt dat alle deelnemers van iedere kilometer genieten. “Maar luister altijd naar je lichaam.”