Runfluencer Paul Waye op weg naar World Plogging Championship

In de rubriek runfluencers in het RunningNL magazine presenteren we telkens inspirerende Instagrammers uit de hardloopwereld. Deze keer Paul Waye (56). Op zijn account @wayeoflife gunt hij je een blik op zijn passies: hardlopen en ploggen.

De van oorsprong Britse Paul verhuisde voor de liefde twintig jaar geleden naar Nederland. Samen met zijn vrouw Karin en twee kinderen woont hij in Haarlem. Hardlopen maakt al van jongs af aan deel uit van zijn leven. “Als tiener was ik best een beetje fors. Ik wilde gezonder gaan leven en me fitter voelen. Op mijn 13de begon ik daarom met hardlopen. Ik ben nooit een snelle loper geweest, dus ik koos ervoor om verder te lopen. Want waarom makkelijk doen als het moeilijker kan? Ik heb altijd uitdagingen voor mezelf gezocht. Dat zit wel een beetje in me.”

De ene passie…

Jarenlang nam Paul deel aan triatlons. Maar rond zijn 50ste begon er iets te veranderen. “Ik merkte dat ik niet meer zo blij was. Door de jaren heen is mijn blijheid rondom de sport afgenomen. Ik wilde die blijheid terug krijgen. Op YouTube keek ik altijd naar documentaires over ultrarunners, maar niet over triatleten en het viel me op dat ultrarunning me veel meer aantrok. Zo ontdekte ik dat mijn echte passie bij het hardlopen ligt en dan het liefst zo ver mogelijk, al is de marathon nog steeds mijn favoriete afstand.”

…en de andere

Als kind groeide Paul op met de overtuiging dat afval niet op straat thuishoort. “Zo nu en dan raapte ik afval van straat op en gooide het in de afvalbak. Dat gaf me een goed gevoel en bovendien deed ik iets voor de medemens en de natuur.” Het woord ploggen bestond toen nog niet, maar hij bedacht zich: ‘Als ik het niet opruim, wie dan wel?’ Pas sinds 2019 plogt Paul structureel. “Iedere keer als ik naar buiten ga, gooi ik iets weg wat ik op straat vind. Het is niet alleen gezond om er zelf mee bezig te zijn, maar het maakt zelfs een slechte looptraining tot een goede dag. Beter gezegd: een slechte training voor mij is een training waarbij ik geen afval kan opruimen. Ploggen is mijn commitment geworden.”
Het ploggen groeide uit tot zijn tweede passie. Iets wat zijn Instagram- en YouTubekanaal uitstraalt. “Ik wil mensen inspireren om ook eens iets van straat in de afvalbak te gooien. We zijn met miljoenen hardlopers. Als we nu allemaal, bij het naar buiten stappen en vóór het starten van de training, iets van de grond oprapen en weggooien, zou dat toch enorm mooi zijn! Je training kan niet mooier beginnen. Ik probeer van iets negatiefs – in dit geval afval – iets positiefs te maken: je helpt mee de wereld een beetje schoner te maken.”

Doelen

Paul plogt nu al ruim tien jaar, maar is er nog lang niet klaar mee. “Ploggen is iets wat ik tot mijn laatste dag wil blijven doen. Ik vind dat je, ook als je ouder wordt, een doel voor ogen moet houden. Leeftijd is voor mij niets meer dan een cijfer. Niet je leeftijd bepaalt of je fit bent, maar hoe je met je lichaam omgaat. Dus gewoon lekker doelen blijven najagen!” Dit jaar wil hij het WK plogging op zijn naam zetten, want vorig jaar greep hij nipt naast de titel. “Ik pakte echt ieder stuk afval op en sleepte na zeven uur 100 kg naar de finish. Maar bepaalde stukken afval leveren meer punten op dan andere stukken. Hoe groter de carbon footprint, hoe meer punten. Daar zit nog een hele strategie achter. Dit jaar ga ik het dan ook anders aanpakken en pak ik die titel.”

World Plogging Championship

De finale van de derde editie van het World Plogging Championship vindt plaats van 29 september tot en met 1 oktober 2023 in het Italiaanse Genua. Het World Plogging Championship is een innovatieve sportwedstrijd, waarbij fysieke activiteit wordt gecombineerd met respect voor het milieu. Het doel is om mensen, jong en oud, bewust te maken van de gevolgen van vervuiling door zwerfafval.
Zo’n 100 deelnemers uit 15 landen van over de hele wereld hebben zich middels trailruns en een virtuele competitie gekwalificeerd voor deelname aan het WK, dat op 30 september plaatsvindt. Het Parco delle Mura is het decor waar deze finalisten de strijd met elkaar aan gaan om zoveel mogelijk afval te verzamelen. Nog geen gemakkelijke klus, want dit bergachtige terrein zal heel wat inventiviteit van de deelnemers vragen om hun zakken vol met afval mee te krijgen.
Volg het WK op Instagram en facebook.

Wil je het hele interview met Paul lezen? Bestel dan het magazine of lees online via Blendle.

Like this article? Share it!

Misschien vind je deze ook interessant?