Runfluencer Toke vindt beleving belangrijker dan medailles

In deze rubriek presenteren we telkens inspirerende Instagrammers uit de hardloopwereld. Deze keer Toke Pruiksma (43). Ze startte in 2015 met hardlopen, creëerde een voorliefde voor hoogtemeters en probeert langzaamaan weer op te bouwen naar haar geliefde lange afstanden na de diagnose longcovid. De bergen en dalen die ze te voet bedwingt, staan synoniem voor het leven. “Het uitzicht vanaf een bergtop is adembenemend. Die beleving doet me meer dan een medaille.”

Voor Toke was de natuur in 2015 een grote reden om te beginnen met hardlopen. “Ik was al veel in de natuur te vinden. Ik hou ervan om buiten te zijn en de rust over me neer te voelen dalen. Als hoogsensitief persoon heb ik de natuur echt nodig om weer op te laden. Geen prikkeling van mensen en auto’s, alleen het geluid van de natuur. Hardlopen is een heerlijke manier om het hoofd leeg te maken, want de natuur zorgt ervoor dat ik me alleen bezighoud met wat ik zie, ruik, hoor en voel.” Daar tegenover staat dat Toke een ‘high sensation seeker’ is en altijd op zoek gaat naar avontuur en adrenaline. “Die hartslag omhoog voelen gaan, heerlijk! En dat avontuur kan al letterlijk om de hoek liggen, door eens een ander pad in te slaan of de Dutch Mountain Trail met je tentje op de rug te rennen.”

Synoniem voor het leven

Die combinatie van rust in de natuur en avontuur vindt ze in de bergen. “Het geeft een vorm van vrijheid en je hebt het gevoel één te zijn met de natuur.” Voor Toke staan de bergen synoniem voor het leven. “De weerstand van het beklimmen van een berg en de inspanning die ik moet leveren om boven te komen, maken het bereiken van de top echt een cadeautje. Net als in het dagelijks leven: het hoeft niet altijd makkelijk te zijn en je moet hard werken om je doelen te bereiken. Lichaam en geest zijn tot veel meer in staat dan je denkt. Het is een heel gaaf proces om met jezelf aan te gaan. En wat dan volgt, is een gevoel van trots en zelfvertrouwen. Ik voel me geaard en dat geeft echt een kick.”

Meer lezen over Toke en hoe haar liefde voor de bergen is ontstaan? Bestel dan het magazine of lees online via Blendle.

Like this article? Share it!

Misschien vind je deze ook interessant?