Schema: 10 kilometer in 12 weken

Ben jij je aan het voorbereiden op een wedstrijd van 10 kilometer, maar weet je niet zo goed hoe je hier het beste voor kunt trainen of welk schema je moet gebruiken? In dit artikel vinden jullie een schema voor 10 kilometer, bedoeld voor beginnende lopers.

Energy Lab-coach Paul Van Den Bosch stelde het schema op en geeft wat meer uitleg: “Het beginnersschema is gemaakt voor wie op regelmatige basis drie keer per week een halfuur loopt, en zich van daaruit wil voorbereiden op (haar of zijn eerste) 10 kilometer. Het schema voorziet gedurende twaalf weken telkens drie trainingen, op dinsdag, donderdag en zaterdag. Je kan je trainingen ook anders inplannen, zolang je altijd maar een rustdag voorziet tussen twee trainingen. Na drie weken opbouwen, volgt telkens een week relatieve rust.”

In het beginnersschema zijn vooral rustige duurtrainingen opgenomen: “Het accent ligt dan ook op het geleidelijk opbouwen van het volume en niet zozeer op het opdrijven van de snelheid. Omdat lopers die dit schema volgen nog niet zo veel ervaring hebben op deze afstand, is het aangeraden om niet te overdrijven en het stap voor stap aan te pakken. Eén keer per week is er een training tegen een hoger tempo, maar ook dan is in het rood gaan uit den boze. Pas in de laatste fase wordt het af en toe nog wat intensiever richting wedstrijdtempo.”

Tip:

Schema niet goed leesbaar? Sla de afbeelding op op je desktop!

Like this article? Share it!

Misschien vind je deze ook interessant?