Simpele manier om te achterhalen of je overtraind bent

Joop Zoetemelk sprak ooit de legendarische woorden: ‘De Tour de France win je in bed.’ Hij bedoelde dat rust belangrijk is voor goede prestaties. Het gaat om de juiste verhouding tussen de hoeveelheid training en het herstel. Overtraindheid ligt altijd op de loer. Maar hoe weet je nu wanneer je te veel getraind hebt? Daar is een simpel trucje voor.

rustpols

Overtraining en overbelasting kun je opsporen via de rustpols (hartslag in rust). Wanneer de rustpols 5 slagen hoger is dan normaal, dan is het aan te bevelen om het die dag wat rustiger aan te doen. Een verhoging van 10 slagen boven je normale rustpols wijst op oververmoeidheid of ziekte en betekent absolute rust gedurende 3 dagen of langer.

De rustpols meet je ’s morgens net na het wakker worden, liggend op de rug. Bij een verhoogde ochtendpols voel je je vaak ook niet 100 procent fit en gezond. Indien je last hebt van een prikkelende keel, niezen of een loopneus, kun je op een rustige intensiteit blijven sporten. Indien je je slap voelt en ook spierpijn hebt, dan is het raadzaam om niet te gaan trainen.

Luister naar je lichaam

Pijn aan de voor- of zijkant van de knie, rond het scheenbeen of aan de achillespees zijn typische voorbodes van blessures. Negeer deze signalen niet en ga eventueel langs bij een specialist voordat de pijntjes uitgroeien tot een echte sportblessure.

Like this article? Share it!

Misschien vind je deze ook interessant?