“Nog een keer?”, vraagt hij aan de fotograaf als hij diens lens passeert. Met een grote glimlach op zijn gezicht rent hij enkele tientallen meters terug voor een nieuwe actiefoto. Het maakt hem niet uit, de 35-jarige singer-songwriter barst van de energie. Tussendoor vertelt hij honderduit over zijn hardloopomgeving. En die liegt er niet om. Het landschap in Schermerhorn, onder de rook van Alkmaar, kent volop groen, water en mooie zandpaadjes. Binnen een mum van tijd is Knol midden in de natuur. “Het is geen straf om hier hard te lopen”, zegt hij. Vanmiddag heeft hij nog een fitnesssessie en hardlooptraining op het programma staan, vertelt Knol terwijl de fotograaf zijn lens opnieuw instelt. “Een kilometer of 12. Volledig langs het water richting Ursem en Avenhorn. Wel een heftige sessie trouwens, ik moet een paar keer volle bak.”
Het is moeilijk voor te stellen dat hij vijf jaar geleden 122 kg woog. In de laatste jaren gooide Knol zijn leefstijl volledig om, vertelt hij als we even gaan zitten bij een picknicktafel. Hij rent hier wekelijks voorbij, maar ging hier nog nooit zitten om uit te rusten. Dat is ook niet meer nodig, want zijn conditie stelt hem in staat om een halve marathon in 1u39’ te lopen. “Het hardlopen was een belangrijk onderdeel van mijn verandering in leefstijl. Dat is het overigens nog steeds. Het is voor mij een uitlaatklep. Vroeger was dat tot laat in de kroeg zitten, tot het gaatje gaan en veel zuipen. Misschien is het een vervanging van de drank. Ik kan dingen van me afrennen, heerlijk.”
(…)
Jouw leefstijl heb je 5 jaar geleden met 180 graden omgedraaid. Wat zijn de belangrijkste mentale voordelen die je ervaart?
“Ik heb meer energie, zowel fysiek als mentaal. Ik word ook minder snel boos. Voorheen had ik een kort lontje, zeker als het ging om werkgerelateerde zaken. De mensen met wie ik werkte, vonden me onstuimig. En ja, ze hadden gelijk. Vandaag de dag relativeer ik beter, bedenk ik makkelijker oplossingen en ben ik vrolijker. Zelfs met een kindje (Tim en zijn partner Nienke kregen begin 2023 een dochter; red.) en af en toe weinig slaap, kan ik de dagen beter aan. Ik voelde me nog nooit zo fit en gelukkig als de afgelopen jaren.”
Knol ziet het als een nieuwe vorm van geluk. “Het is een overtreffende trap. Ik dacht altijd dat ik wel gelukkig was, maar het kon blijkbaar nog veel beter. Er zat nog veel rek in, nog steeds hoor. Ik ben wel tot de conclusie gekomen dat je voortdurend moet werken aan je mentale conditie.”
Wat zijn de valkuilen om een terugval te voorkomen?
“Kijk, ik moet van alles van mezelf. Ik moet 10.000 stappen per dag, ik moet werken, ik moet een goede vader zijn, ik moet die schema’s volgen. De valkuil is dat ik in overdrive ga. Ik geef je een voorbeeld: mijn doel voor dit jaar was om iedere dag 10.000 stappen te halen. In september kwamen we terug van vakantie in Noorwegen. Ik was moe en dacht dat ik mijn stappen gehaald had. De ochtend daarna bleek van niet. Ik verbrak mijn streak van 270 dagen. Daar was ik twee dagen ziek van. Mijn personal trainer zei daarna: ‘Kijk naar je gemiddelde, dat is 18.000 per dag. Je bent te hard voor jezelf’. Daar had hij gelijk in.” Een ander ding dat hij ‘moet’ is minimaal 30 kilometer per week lopen (‘als ik op zondag op 27 kilometer sta, ga ik 100 procent zeker nog een blokje om’). Het wordt nauwlettend geregistreerd met zijn horloge. Ook zijn gewicht houdt hij structureel bij in een app. “Dat klokje is echt belangrijk voor me. Dat ding helpt mij op het rechte pad te blijven. Het geeft me de bevestiging dat ik goed bezig ben en guidance om de juiste dingen te doen. Het is soms vermoeiend, maar het is wel een goede stok achter de deur.”
Wanneer voelde je je voor het eerst hardloper?
“Nou, dat vind ik nog steeds lastig om te zeggen. Gelukkig hebben jullie niet alleen toplopers op de cover staan, dat maakt het mij makkelijker om dit interview te geven. Ik ben langzaam hardloper geworden, het was een aanloop van een paar jaar.” En dan, resoluut: “Kijk, ik loop nu zo’n vier keer week. Ja, dan ben je gewoon hardloper. Klaar.”
Wat zijn de belangrijkste lessen die je laatste jaren geleerd hebt rondom hardlopen en mentale gezondheid?
“Het is belangrijk om te onthouden dat je met hardlopen snel progressie maakt. Dat vind ik nog steeds wonderlijk. Als je een paar maanden niet loopt, ben je niet op hetzelfde niveau. Maar het kan daarna wel weer snel gaan. Daarnaast is het hebben van een doel belangrijk, althans zo ervaar ik het. Of dat nu is om een 10 kilometer in één uur te lopen, om één keer in de week te gaan hardlopen of in mijn geval minimaal 30 kilometer per week te lopen, dat maakt niet uit. Soms moet je even een drempel over en dan is het fijn als je een schema of doel hebt dat je houvast geeft.”
(…)
Lees het volledige interview in de nieuwste editie van RunningNL-magazine. Verkrijgbaar in de winkel en online te bestellen via de webshop. Of lees het magazine digitaal via Blendle.nl.