Cheptegei komt over de finish in de finale van de 10.000 meter van het wereldkampioenschap in Budapest

Slaat wereldrecordhouder Cheptegei meteen toe op de marathon?

De Marathon van Valencia is een populaire race. Zondag 3 december staan ruim 30.000 deelnemers aan de start. Onder hen Joshu Cheptegei van wie veel wordt verwacht. De wereldkampioen en wereldrecordhouder loopt voor het eerst een marathon.

De Oegandees Cheptegei (27) is wereldrecordhouder op de 5.000 meter én de 10.000 meter. Tijdens de Olympische Spelen van 2021 won hij een gouden medaille op de 5.000 meter en een zilveren medaille op de 10.000 meter. Cheptegei wordt bijgestaan door Global Sports Communication (dat wordt geleid door Jos Hermes, voormalig topatleet) en is lid van het NN Running Team.

“Het is heel belangrijk om van de race te genieten en te zien wat er gebeurt na 35 kilometers, want dat is nieuw voor mij. Ik moet gewoon zeker weten dat ik de afstand kan handelen”, liet hij weten tijdens een online mediabijeenkomst. Daar liet hij ook weten dat hij nog niet klaar is me de baan.

Kiptum

Cheptegei hoopt ongetwijfeld op een marathondebuut zoals Kelvin Kiptum dat vorig jaar beleefde in Valencia. Hij won direct zijn eerste race en bleef onder de 2:02. Kiptum liep in oktober een wereldrecord in Chicago (2:00:35).

Lees ook: Marathon van Valencia: ‘Het is alsof je de hemel binnenloopt’

Bekele

Cheptegei neemt het zondag op tegen Kenenisa Bekele (41), die een persoonlijk record van 2:01:41 heeft staan. Bekele heeft zowel wereldtitels als olympische titels op de 5.000 en 10.000 meter. Op latere leeftijd begon hij met het lopen van marathons.

Nederlanders

Khalid Choukoud wil zondag in Valencia de olympische limiet lopen op de marathon. Naast Choukoud staan ook Remyo Tielsema, Maarten Hindriks en Stan Niesten aan de start. Bij de vrouwen starten Ruth van der Meijden en Marijke de Visser.

Parcours

De finish van de race is beroemd, die gaat namelijk over een stukje blauwe loper dat omringd is door futuristische gebouwen. De start van de Marathon van Valencia is bij de Plaça de la Marató. De marathon gaat over lange, rechte stukken omringd door water waar je tempo kan maken. Maar de race gaat ook door de historische binnenstad waar je prachtige architectuur ontdekt.

Like this article? Share it!

Misschien vind je deze ook interessant?