Sparta-fan Ruud liep 75 kilometer hard naar uitduel RKC: ‘Dan ga je erover nadenken’

Ruim vijfhonderd supporters van Sparta reisde zaterdag 27 januari naar Waalwijk voor de uitwedstrijd tegen RKC. Eén van hen, Ruud Ammerlaan, legde de afstand hardlopend af. Hij liep vanaf Het Kasteel, de thuishaven van Sparta, naar het Mandemakers Stadion om geld in te zamelen voor Stichting Kika.

Het hardlopen van lange afstanden is Ruud niet vreemd, maar dit was ‘by far’ de meest uitdagende. De inwoner van Maasland nam zes keer als teamlid van het Sparta Supporters Running Team deel aan de Roparun. Daarnaast voltooide hij drie keer de Marathon Rotterdam.

Kika

Ruud liep niet voor zichzelf, maar voor stichting Kika. Hij heeft een kind van bijna anderhalf jaar en trekt zich het lot van zieke kinderen bijzonder aan. “Je wilt niet meemaken wat het doet met het kind en het hele gezin. Een oud-collega heeft een kind dat jarenlang ziek is geweest, tumor in de buik. Als je hoort wat dat doet met een gezin, elke dag het ziekenhuis in en uit..”, vertelt hij aan Rijnmond.

“Dan ga je erover nadenken”, vervolgt hij. “Voor mij is het één a twee dagen pijn, maar die kinderen hebben maanden of jaren pijn. Het is zo belangrijk om onderzoek te doen.”

Zwaar

De tocht naar Waalwijk ging goed, liet Ruud na afloop weten aan Rijnmond. “Eigenlijk is het heel goed gegaan. Op 50-55 kilometer was mijn dode moment, toen had ik het echt heel zwaar. Ik vroeg me af of ik het zou redden. Maar vanaf 65 kilometer ging het weer heel goed.”Het streefbedrag van 5.000 euro werd ruimschoots gehaald door Ruud. “De donaties blijven binnen komen. Het gaat hard.”

Ruud met vrienden familie voor de start. Foto: Instagram @runningrudivoorkika
Staantribune

De wedstrijd in Waalwijk eindigde in 1-1. Normaal gesproken bekijkt Ruud de wedstrijden van Sparta op de staantribune, maar dit keer was de hardloper opgelucht dat hij op de hoofdtribune kon zitten. “Ik was blij dat ik kon zitten. Of ik dit nog een keer ga doen? We gaan het zien.”

Like this article? Share it!

Misschien vind je deze ook interessant?