Susan Krumins aan start NK 10 km in Schoorl

Susan Krumins staat op zondag 10 februari aan de start van de Groet uit Schoorl Run. In 2017 won ze al eerder het Nederlands Kampioenschap 10 km in een tijd van 31.43. Afgelopen jaar verkeerde Krumins in de beste vorm van haar leven. Ze behaalde in Berlijn het EK-zilver op de 10 kilometer. Op fenomenale wijze kwam ze als tweede over de streep met de woorden: “Het is een belachelijk groot succes”. Na haar fantastische prestaties het afgelopen jaar wordt er in Schoorl veel verwacht van Krumins.

Krumins is van oorsprong specialist op de 5.000 en 10.000 meter op de baan. In 2017 behaalde ze op het WK in Londen een vijfde plaats op de 10.000 meter. Sinds vorig jaar maakt zij vaak de uitstap naar de weg en sindsdien heeft ze flinke progressie geboekt. Na haar zeer knappe prestatie in Berlijn heeft zij de derde plek op de IAAF wereldranglijst 10.000 meter 2018 bereikt.

Het afgelopen jaar stond Krumins ook aan start van de Dam tot Damloop, waar ze opnieuw een topprestatie neerzette door als derde overall op het podium te eindigen. Het wordt de tweede keer dat Krumins meeloopt in Schoorl en ze zal er alles aan doen om haar favorietenrol waar te maken.

De meesten kennen Susan Krumins nog onder haar meisjesnaam Kuijken. Na de Olympische Spelen trad ze in het huwelijk met Andrew Krumins die ze heeft leren kennen tijdens haar studie in de Verenigde Staten. Na haar studie woonde ze enkele jaren in Australië. Daar sloot ze zich aan bij de groep van Nic Bideau. Onder Bideau zette ze een grote stap. De talentvolle atlete was op de juiste momenten goed en in 2014 won ze brons op de 5000 meter bij het EK in Zurich. In 2015 vestigde ze zich weer in Nederland en in het najaar van 2016 liep ze voor het eerst sinds jaren weer eens een wegwedstrijd. In Nijmegen won ze de Zevenheuvelenloop op indrukwekkende wijze.

Like this article? Share it!

Misschien vind je deze ook interessant?