Foto credits: David Meulenbeld

Tetiana Grynova uit Kiev: lopen met een vredesmissie

Een jaar geleden ontvluchtte Tetiana Grynova samen met haar zoontje het oorlogsgeweld in Oekraïne. Sindsdien verblijft ze in Amsterdam, waar ze dagelijks loopt ten voordele van goede doelen in haar vaderland. “Vaak worstel ik met het dilemma of ik wel het recht heb om te lopen. Maar lopen maakt deel uit van mijn identiteit, die ik door de vijand niet laat kapotmaken.”

Op het moment dat de oorlog uitbrak was Tetiana in Lviv, een stad in het westen van Oekraïne. “Vanuit mijn woonplaats Kiev was ik er naartoe gereisd om te speechen op een congres. Om de een of andere reden had ik mijn zoontje met me meegenomen, maar op een oorlog was ik helemaal niet voorbereid. Niemand van ons. Je kan je de paniek op die 24ste februari niet voorstellen. Het was surrealistisch en onmogelijk om het uit te leggen.” Tetiana vertrok meteen naar de Poolse grens en kwam via Berlijn in Amsterdam terecht. Sinds maart 2022 verblijft ze in de hoofdstad bij vrienden. “Amsterdam is heel tolerant en we voelen ons goed gesteund.”

Aarzeling

Lopen is een belangrijk onderdeel voor Tetiana. Ze liep al 35 marathons. Ook in oorlogstijd, al voelt zich daar niet altijd comfortabel bij. “Sinds het begin van de oorlog is er wel de aarzeling om sportieve uitdagingen aan te gaan. Temeer omdat ik in Amsterdam in een geprivilegieerde omgeving vertoef, ver weg van de oorlog. Vaak worstel ik met het dilemma of ik wel het recht heb om te lopen. Maar lopen maakt deel uit van mijn identiteit, die ik door de vijand niet laat kapotmaken. Het is de oorlog die slecht is. We vechten allemaal voor een normale wereld. Iedereen draagt bij op zijn of haar manier. Ik loop voor goede doelen en communiceer over wat er in Oekraïne gaande is.”

Foto credits: David Meulenbeld
304

Op het moment dat de oorlog 304 dagen bezig is, besloot Tetiana om 304 dagen achter elkaar een halve marathon te lopen. Het is een van haar vele hardloopuitdagingen. “Elke dag, want in de oorlog bestaan geen vakanties of weekends, het is elke dag oorlog. Ik loop nu ten behoeve van pasgeboren baby’s en hun moeders in Oekraïne. We mogen niet vergeten dat niet alle vrouwen en kinderen het land hebben verlaten. Er worden nog dagelijks kinderen geboren en voor de moeders zijn het rampzalige omstandigheden om te bevallen. Door de stress van de oorlog komen veel baby’s te vroeg op de wereld, waardoor er een grote behoefte is aan couveuses. Het is van levensbelang om deze nieuwe generatie Oekraïners te ondersteunen.”

Het volledige verhaal van Tetiana is te lezen in het RunningNL magazine.

Steun en volg Tetiana Gynova via haar Instagrampagina

Like this article? Share it!

Misschien vind je deze ook interessant?