Uit Oekraïne gevluchte Valentyna won Marathon van Jerusalem

De marathon van Jerusalem had afgelopen vrijdag een winnares met een bijzonder verhaal. Een maand geleden sloeg de Oekraïnse Valentyna Veretska samen met haar 11-jarige dochter op de vlucht vanwege de oorlog in haar thuisland. Vrijdag won ze in Israël, waar ze nu verblijft, de marathon van Jerusalem.

Veretska zette al eerder knappe loopprestaties neer. Begin maart eindigde ze nog derde in de Riyadh Half Marathon in Saudi-Arabië, wat haar een uitnodiging opleverde voor de Jerusalem Marathon 2022. Hoewel ze 6 minuten onder haar persoonlijk record bleef, liep ze toch snel genoeg om als eerste vrouw over de meet te komen. Met een tijd van 2:45:54 eindigde ze ook derde in de algemene eindstand. Ageze Guadie uit Israël was de eerste man in een tijd van 2:37:17. Het heuvelachtige parcours in Jerusalem maakt deze marathon uitdagend: de route van 42,2 km telde zo’n 400 hoogtemeters die deelnemers moesten overbruggen.

Gevlucht voor de oorlog

De 31-jarige Veretska vluchtte eind februari uit Oekraïne samen met haar dochtertje toen Rusland haar land binnenviel. Haar man bleef in Oekraïne, omdat mannen tussen de 18-60 jaar opgeroepen kunnen worden voor militaire dienst. Momenteel woont Veretska samen met haar dochter in Israël, waar ze op zoek zijn naar een verblijfplaats.

‘Lopen voor de vrede’

Voor de wedstrijd, vertelde Veretska aan de pers dat ze zou lopen voor vrede’. En dat deed ze door haar loopprestatie extra glans te geven met een eerste plek. Volgens de wedstrijdorganisatie zouden er zo’n 40 Oekraïense immigranten en vluchtelingen hebben deelgenomen, samen met duizenden anderen. Op 25 maart meldde de immigratiedienst in Israël dat al meer dan 5000 Oekraïense Joden naar hun land zijn gevlucht sinds het begin van de oorlog.

Like this article? Share it!

Misschien vind je deze ook interessant?