Sorokin komt over de finish tijdens de 100 kilometer race in Vilnius, 14 mei 2023.

Verbreekt Aleksandr Sorokin zijn eigen wereldrecord op de 24 uur?

De Litouwse Ultrarunner Aleksandr Sorokin wil vrijdag 1 en zaterdag 2 december in Taipee (Taiwan) zijn eigen wereldrecord 24 uur hardlopen verbeteren. Zijn huidige toptijd staat op 319,6 kilometer. 

Sorokin vestigde het record vorig jaar in Verona (Italië) tijdens de Europese Kampioenschappen 24 uur. Zijn gemiddelde snelheid kwam neer op 4:30 per kilometer. Eerder dit jaar, op zondag 16 september, deed hij in zijn thuisstad Vilnius al een nieuwe recordpoging. Die moest hij staken na 12 uur. “Ik kom sterker terug”, liet hij destijds weten. Sorokin had 165,21 kilometer met een gemiddelde van 4:26 per minuut afgelegd toen hij de handdoek in de ring gooide.

Strava

De Litouwer (42) maakt de laatste jaren grote indruk met zijn prestaties op de lange afstand. Zo zette hij een wereldrecord neer op de 100 kilometer, 100 miles en op de 12 uur. Aanrader: volg zijn verrichten op Strava en op social media. Dan zie je welke bizarre afstanden hij aflegt. Sorokin deelde bijvoorbeeld dat hij in de laatste ‘rustige’ week voor de recordrace nog 190 kilometer liep.

Lees ook: Nieuw wereldrecord 100km – RunningNL

Kajakker

Sorokin was in zijn jeugd een talentvolle kajakker, maar op zijn 25e hield hij vanwege een schouderblessure voor gezien. Na een aantal jaren waarin hij er een ongezonde levensstijl op nahield, begon hij op zijn 31e met ultralopen.

Parcours

In Taipee wordt gelopen op een een parcours van 2 kilometer. De ronde gaat door het Dajia Riverside Park langs de Keelung River. De atleten lopen over fietspaden die over goed asfalt beschikken.

Nederlanders

Namens Nederland nemen Paul Musegaas en Rene Kuijs deel. Bij de vrouwen staan Leonie Ton en Arenda Könnecke aan de startstreep.

Like this article? Share it!

Misschien vind je deze ook interessant?