Verrassende tips tegen spierpijn

Na een stevige loopsessie kan je last krijgen van spierpijnen. Eén ultiem redmiddel is nog niet gevonden, maar met volgende tips kan je de hardnekkigste pijn wel verlichten. Spierpijnen worden veroorzaakt door microscopische scheurtjes in spierweefsels die ontstaan tijdens je loopsessie. De pijn die je ervaart, is eigenlijk een signaal van het lichaam dat je vertelt te rusten. Hoewel het dus een natuurlijke reactie van je lichaam is, blijft spierpijn niet aangenaam. Zo behandel je de natuurlijke pijnreactie op natuurlijke manieren.

Pijnverlichtende voedingsstoffen
Fruit bevat veel heilzame stoffen. Het mag dan ook geen verrassing zijn dat sommige fruitsoorten, met name kers en watermeloen, spierpijn verlichten. Kersen bevatten anthocyaninen, plantaardige kleurstoffen, die zuurstof naar je spieren transporteren, waardoor die sneller herstellen. Ook watermeloen is een gezonde optie om pijn te verlichten, vanwege het stofje L-citrulline. Nuttig watermeloen wel voor je training om het gewenste effect te bekomen. Ook je dagelijks kopje koffie kan helpen bij het reduceren van pijn, doordat het pijnreducerende stofje Adenosine vrijkomt als gevolg van je pijn. Het tijdschrift Journal of Strength and Conditioning Research raadt aan om net zoals watermeloen, cafeïne voor je training te nuttigen om die voordelen te krijgen.

Pijnverlichtende methoden
Naast voeding is het ook uiteraard belangrijk om goed te stretchen na je opwarming en aan cooling-down te doen. Probeer na je training ook even de foam roller erbij te nemen. Net zoals een massage dat doet, verhoogt foam rollen de bloedtoevoer naar je spieren doordat er druk op die laatste wordt uitgeoefend. Hiernaast zweren ook vele proflopers bij een ijsbad na een zware training. Spring wel niet meteen nadat je gestopt bent met lopen het ijskoude water in, maar wacht even, zodat je lichaam niet in schokmodus komt. Een koud bad heeft net hetzelfde effect als wanneer je een ice pack op je zwelling of spier legt, maar dan op het volledige lichaam. Het ijs versnelt het recuperatieproces en verkleint de ontsteking.

Wil je niet meteen een ijsbad in? Neem dan een douche en wissel koud met warmer water af. Begin gedurende 1 à 2 minuten met lauw water en schakel dan volledig over naar koud water. Houd vol gedurende twee minuten en wissel opnieuw naar het lauwe water. Doe dat zo’n 6 à 10 minuten lang en verlaag zo het melkzuur dat zich in je spieren heeft opgestapeld.
Als laatste tip: train meer. Dat klinkt contradictorisch en net pijnbevorderend, maar hoe meer je spieren gewoon worden aan het trainen, hoe sterker ze worden en hoe sneller ze herstellen.

Like this article? Share it!

Misschien vind je deze ook interessant?