GENT, BELGIE - FEBRUARY 03 :

Video: met deze warming-up haal je meer uit je inspanning

In het nieuwste RunningNL magazine gaat bewegingscoach Aron Verhaeghe dieper in op het belang van een goede opwarming en legt hij uit hoe je die het best aanpakt. “Zeker voor aanvang van cruciale trainingen of wanneer je met vermoeide benen aan een training begint, is een opwarming onontbeerlijk”, aldus de coach van Energy Lab.

Een opwarming heeft als doel het lichaam klaar te maken voor het leveren van een inspanning. “Enerzijds verhoog je de bloeddoorstroming in de spieren, waardoor de spiervezels soepeler worden. Anderzijds kan de opwarming zorgen voor de afvoer van de resterende verzuring die nog in je spieren aanwezig was, bijvoorbeeld van een zware sessie de dag ervoor. De opwarming maakt je spieren los en zorgt ervoor dat je lichaam klaar is om wat zwaarder werk te verrichten.”

Daarnaast verklein je door op te warmen het blessurerisico. “Typische, veelvoorkomende blessures bij lopers die de opwarming overslaan zijn verrekkingen, die dan vooral in de kuiten of hamstrings voorkomen. Op lange termijn kan je door het gebrek aan een goede opwarming overbelastingblessures aan de pezen of – in extreme gevallen – zelfs stressfracturen oplopen. Bij echte beginners die de opwarming overslaan komen shin splints dan weer vaak voor. Om in het eerste kwartier van de training de impact niet te groot te maken, kan een lichte opwarming een enorm verschil maken.”

Wil je meer weten over hoe je een goede opwarming nu juist aanpakt en welke oefeningen je kan doen op je spieren te activeren? Je leest het in RunningNL magazine.

In de video’s hieronder leggen Energy Lab-coaches Aron Verhaeghe en Thijs Dekiere alvast uit met welke oefeningen je spieren kan activeren en tonen ze je een reeks met opwarmingsoefeningen. 

Like this article? Share it!

Misschien vind je deze ook interessant?