Vijf tips om Blue Monday vrolijk door te komen

De derde maandag van januari staat wereldwijd bekend als Blue Monday, de meest deprimerende dag van het jaar. Overigens is dit nooit wetenschappelijk bewezen. 'Gelukkig' willen we bijna zeggen. Met deze tips kom je Blue Monday prima door!
Ontstaan van Blue Monday

Het was de Britse psycholoog Cliff Arnall. die in 2005 een formule de wereld in hielp, waaruit zou blijken dat de maandag van de laatste volle week van januari de dag is waarop de meeste mensen zich treurig, neerslachtig of weemoedig voelen. De theorie die hij hier op los liet bestond uit het feit dat het uitvoeren van goede voornemens is mislukt en je welverdiende vakantie nog maanden ver weg ligt. Bovendien zijn de dagen in januari donker en kort en is de maandag voor velen de eerste werkdag van de week. De ‘Blue Monday-theorie’ kreeg veel kritiek uit de academische kringen, maar werd door media en de reclamewereld met open armen ontvangen. Want het was meteen de ideale dag van het jaar om producten waar je je blijer en gelukkiger van gaat voelen aan te prijzen.
Dat het ook zonder aanschaf van allerlei producten prima lukt om deze dag vrolijk en blij door te komen, bewijzen we je met deze tips!

Hardlopen

Voor de hand liggend, maar ga vandaag hardlopen. Je verlaagt met een stukje lopen je cortisol, een stresshormoon. Daarnaast maken de hersenen tijdens het lopen geluksstofjes aan, zoals endorfine. Dit is een ‘gelukshormoon’ waardoor je niet alleen minder pijn voelt, maar vooral vrolijker wordt. Hoe meer endorfine in je bloed, hoe beter je je voelt. Oftewel: begin de dag met een stuk hardlopen en je dag kan al niet meer stuk.
Stichting Mind organiseert ook jaarlijks op Blue Monday de MIND Blue Monday Run om aandacht te vragen depressie. Loop tegen depressie en vóór mentale gezondheid. Je kunt je vandaag nog snel aanmelden!

Chocola

Hardlopen even niet mogelijk? Vergrijp je dan aan de chocola. Maar dan wel zo puur mogelijk! In chocola zitten verschillende stofjes, die een stimulerend effect hebben op de hersenen, zoals endorfine, cafeïne en anandamide (zusje van THC, cannabis). Enig nadeel: je hebt kilo’s chocola nodig om ook maar iets van een effect te bereiken… Maar dat ene blokje dat smelt in de mond is ook een echt geluksmomentje.

Zon

Vitamine D is onmisbaar voor het immuunsysteem en je stemming. Onder andere de zon is verantwoordelijk voor het aanmaken van vitamine D. Ga dus lekker naar buiten. Ook al schijnt de zon niet: UV straling is altijd in de lucht, alleen als de zon schijnt uiteraard meer.

Verwen jezelf

Jezelf zo nu en dan verwennen zorgt er ook voor dat je lekkerder in je vel zit. Slaap uit, sta extra lang onder de douche, maak voor jezelf een ongelooflijk lekkere en gezonde maaltijd, ga shoppen, spreek met vrienden af of duik eens in een goed boek. En als je moet werken? Zorg dan dat je een beloning wacht na een werkdag. Een stuk hardlopen bijvoorbeeld. Liefst met een gezellig groepje loopmaatjes.

Workbreak

Zo na de feestdagen is het vooruitzicht op de volgende vakantie (wie niet op wintersport gaat) nog ver weg. Werken, werken, werken is wat de komende maanden in de agenda staat. Plan daarom een korte workbreak om de periode tot de zomer te overbruggen. Letterlijk met een wandeling tussen de middag, zodat je even lekker buiten bent. En als je de luxe hebt: plan ergens in de komende weken een moment voor jezelf. Plan een dagje vrij of een weekendje weg, zoek alvast je droombestemming voor de zomer uit, plan een stedentrip, surf de wereld in! Allemaal iets te prijzig? Zoek dan leuke loopwedstrijden of evenementen uit, zodat je iets hebt om naar toe te leven en naar uit te kijken en naar toe te trainen. Daar wordt je vanzelf weer vrolijk van!

Hoe maak jij van Blue Monday een blije maandag?

Like this article? Share it!

Misschien vind je deze ook interessant?