Vooruitblik op het Brabantse feest dat ASML Marathon Eindhoven heet

De ASML Marathon Eindhoven, de ultieme mix van Brabantse gezelligheid en sportieve ambitie, beleeft in het tweede weekeinde van oktober zijn 39ste editie. Het populaire evenement kent traditioneel op de verschillende onderdelen een grote diversiteit aan deelnemers. We stellen twee van de meer dan 25.000 verwachte sportievelingen aan je voor: een debutante en een bevlogen loopster voor het goede doel (KWF Kankerfonds).
De debutante – ‘Lientje’

“Ik vind het spannend, zo’n eerste marathon”

Elien Fleur Coenen (41) houdt niet van half werk. De medewerkster van de poliklinische apotheek van het Nijmeegse Radboudziekenhuis heeft veelvoudig nationaal kampioene Miranda Boonstra gevraagd om haar te begeleiden op weg naar haar geplande debuut op de ASML Marathon Eindhoven. “De marathon is onbekend voor mij, het is een hele nieuwe stap. Ik vind het spannend. Dan is het fijn als je van zo’n ervaren atlete als Miranda adviezen en schema’s krijgt. Ze volgt mij op Strava en elk weekend hebben we overleg. Met een baan met afwisselende diensten en twee kleine kinderen, Lauren van 7 en Marit van 5, wordt het hoe dan ook drie maanden puzzelen met mijn tijd.”

Ze is ‘redelijk goed’ op de 5 en 10 kilometer. “Ik win wel eens een wedstrijdje en nu wil ik ontdekken wat ik op een marathon kan, hoe dat voelt en wat ik van zo’n afstand vind. Ik ben eraan toe. Ik voel me goed, ben blessurevrij. Dat wil ik natuurlijk graag zo houden. Tot nu toe is 30 kilometer mijn langste afstand geweest, gelopen samen met een vriendin die trainde voor een marathon.”
Haar trainingsritme moet voor de marathon van Eindhoven flink omhoog. “Ik loop in mijn woonplaats Malden al tien jaar één keer per week met de loopgroep LOL, dat bekent Lopen Onder Louisa (de oprichter), en daarnaast eenmaal in mijn eentje. Dat moet naar vier keer. Tijdens mijn vakantie in Frankrijk train ik ook door. Het wordt een pittige tijd, maar ik hoop er veel plezier aan te beleven.

De keuze voor ‘Eindhoven’ is logisch. “Het is een vlak, één-ronde-parcours. Het is in een mooie periode van het jaar en ik loop de marathon ‘samen’ met mijn trainer Erik. Mijn man Jeroen, die zelf ook trainer is bij LOL, houdt meer van kortere afstanden. Mijn broer Teis werkt bij hoofdsponsor ASML, hij staat straks langs de kant om mij aan te moedigen, en mijn schoonvader heeft zo’n 40 jaar geleden al eens meegedaan.”
Pas als dertiger ontdekte ‘Lientje’, zoals ze zichzelf soms ook wel noemt, het hardlopen. “Ik was altijd met paarden in de weer, heb dressuur gedaan. Toen ik 30 werd, heb ik in Nijmegen meegedaan aan de Marikenloop, een ladiesrun. Dat vond ik leuk. Ik ben me in hardlopen gaan verdiepen, lid geworden van LOL en veel wedstrijdjes gaan doen.” En nu kijkt ze uit naar haar marathondebuut. “Ik verheug me op de mensen langs het parcours die je aanmoedigen. Ik denk dat ik die steun hard nodig zal hebben.”

Loopster voor het goede doel – Marijke

“Van de ene op de andere dag staat je wereld op z’n kop”

Marijke Peeters-Bakermans (33) en haar zus Suzanne (35) lopen in Eindhoven voor het goede doel: het KWF Kankerfonds. Samen met een team van familie en vrienden willen ze minimaal 500 euro ophalen voor de strijd tegen de moeilijk te bestrijden ziekte. Dat basisbedrag is door alle toezeggingen inmiddels al ruimschoots overtroffen.

Marijke, medisch maatschappelijk werker van het Jeroen Bosch Ziekenhuis in Den Bosch en moeder van drie jonge kinderen, vertelt een aangrijpend verhaal: “Juni vorig jaar kreeg Suzanne de diagnose gynaecologische kanker. Ze moest bestralingen, chemokuren en operaties ondergaan – gelukkig sloeg de behandeling goed aan. Maar toen zij daarmee in oktober klaar was, hoorde ik dat ik zelf genetische borstkanker had. Dan denk je: dat kan toch niet waar zijn.”

Na een half jaar van chemokuren en een zware operatie is ook Marijke inmiddels ‘schoon’ verklaard. “We hebben als zussen ondervonden dat van de ene op de andere dag je min of meer zorgeloze leventje op zijn kop kan komen te staan. Je krijgt de schrik van je leven. Gelukkig was bij ons sprake van een goede prognose, dat is lang niet bij iedereen het geval. Wij wilden in elk geval iets positiefs met onze ervaringen doen. Wij willen er ons steentje aan bijdragen dat in de toekomst hopelijk genezing voor iedereen mogelijk is.”

Hoewel ze geen ervaren lopers zijn, besloten ze om in het weekeinde van de marathon van Eindhoven voor het KWF Kankerfonds mee te doen aan de RSM City Run. “Voor mij en mijn zus moet die 5 kilometer haalbaar zijn. Ik ben meer een ‘mooi weer-hardloper’, maar heb wel eens zo’n afstand gelopen voor Kika, de stichting Kinderen Kankervrij. Het dochtertje van vrienden had als 3-jarige leukemie; ze is twee jaar behandeld en nu gaat het goed met haar. Die vrienden lopen nu ook met ons mee.”

Het wordt voor het team van Marijke en Suzanne in elk geval een gedenkwaardige editie van de ASML Marathon Eindhoven. Marijke: “We maken dit evenement elk jaar heel bewust mee. Mijn man Arthur is fanatiek hardloper, liep 25 halve marathons en start hier straks voor zijn derde hele marathon. Wij zijn dankbaar voor iedereen die ons de afgelopen bewogen periode heeft gesteund en zijn blij met elke bijdrage die we met ons team ophalen voor het KWF Kankerfonds.”
Het team van Marijke en Suzanne is te volgen via op deze pagina.

Wil je het hele artikel lezen en ook kennis maken met de snelle thuisloper en een vrijzinnige recreante? Bestel dan het magazine of lees online via Blendle.

Like this article? Share it!

Misschien vind je deze ook interessant?