Wat gebeurt er met je lichaam als je na een training niets eet/drinkt?

Vast al eens gehoord: vul na je training of wedstrijd je reserves aan. Onze voedingsdeskundige legt ook uit waarom.

Jolien Lewyllie, voedingsdeskundige bij Energy Lab, weet dat het niet altijd even gemakkelijk is om meteen na je inspanning wat te eten of te drinken. “Toch doe je er goed aan om binnen het uur – ik streef zelfs naar een halfuur – na de inspanning te eten en te drinken. Liefst eiwitten en koolhydraten.” Wat gebeurt er nu als je daar vierkant je voeten aan veegt?

Hoofdpijn

“Wie op pad gaat zonder op voorhand te eten – denk aan ochtendlopers, of lopers die voor het avondmaal gaan trainen – en nadien niet meteen bijvult, krijgt een probleem. Je lichaam gaat op zoek naar energie en vindt die in je glycogeenvoorraad. Die gebruik je om je bloedsuikerspiegel op niveau te houden. Die voorraad vult zich vanzelf weer aan, maar dat kan wel even duren, waardoor er een tekort ontstaat. Ondertussen probeert je brein energie te bewaren, maar het heeft minder capaciteit, waardoor het wat trager moet gaan. Als er daar suikertekort ontstaat, voel je dat door hoofdpijn.”

Dehydratatie

“Na een training moet je je vochtbalans weer aanvullen. Anders krijg je onevenwicht in de elekrolietbalans. Elektrolyten heb je nodig voor een goede hart- en spierfunctie. Vrees niet meteen voor hartproblemen. Dat gebeurt alleen bij chronische ondervoeding.”

Spierverlies

“Als je lichaam in je glycogeenvoorraad niets meer vindt, gaat het op zoek naar andere bronnen. Zoals vet of je spieren. Mogelijke gevolgen daarvan zijn spierverlies, of zwakkere spieren.”

Like this article? Share it!

Misschien vind je deze ook interessant?