Wereldrecord: ultraloper voltooit 242 marathons in 70 landen in een jaar tijd

De Canadees Ben Pobjoy voltooide in 2023 maar liefst 242 marathons en dat in bijna 70 landen. Begin 2023 nam Pobjoy ontslag van zijn job als marketeer in Toronto om zijn ‘Marathon Earth Challenge’ te beginnen.

Pobjoys Marathon Earth Challenge bestond uit een solo en zelfvoorzienende poging om 240+ marathons te lopen en zo het Guinness World Record te verbeteren voor ‘meest gelopen marathons in de meeste landen in één kalenderjaar’. Hiervoor moest Pobjoy her record van de Amerikaan Larry Macon verbreken, die 239 marathons voltooide in 2012.

“Step by step, word by word and image by image”, zo beschrijft Pobjoy zijn bijzonder loopavontuur. “Elke marathon was een manier om mijn nieuwsgierigheid te voeden en mijn bevindingen vast te leggen in mijn nieuwsbrief, op sociale media en fotoboeken, zodat ook anderen ervan kunnen genieten.”

Pobjoys loopavontuur telde meer dan 7000 mijl (zo’n 11765 km) door Zuid-Amerika, de Caraïben, Noord-Amerika, Europa, Afrika, het Midden-Oosten en Azië. Onderweg trotseerde hij de uiterste weersomstandigheden: van -20° in Mongolië tot extreme vochtigheid in Malta. “Het voorbije jaar vroeg veel van me, zowel op mentaal als fysiek vlak. Maar het is een ongelooflijk gevoel om dit machtige doel te behalen en onderweg tal van fantastische mensen te ontmoeten.”

 

 

 

 

 

 

 

Pobjoys passie voor het marathonlopen begon in 2015, toen hij aan morbide obesitas leed en te maken kreeg met verschillende gezondheidsproblemen. Hij begon traag met wandelen en over een periode van 8 maanden verloor Pobjoy meer dan 45 kg. Maar belangrijker: deze vorm van lichaamsbeweging opende zijn ogen voor de schoonheid van ‘Mother earth’.

“Hoewel ‘Marathon Earth Challenge’ nu is afgerond, blijft mijn verbazing voor de wereld en de zin om deze al sportend te ontdekken in leven. Ik kijk ernaar om aan een nieuw avontuur te beginnen.”, aldus de ultraloper.

Meer lezen, inspiratie opdoen of benieuwd naar zijn foto’s? Bekijk dan zeker ook Ben Pobjoys website of volg hem op sociale media.

Like this article? Share it!

Misschien vind je deze ook interessant?