Foto: Max Kneefel

Wereldrecordpoging tijdens ASML Marathon Eindhoven

De 46-jarige Keniaan Mark Kiptoo doet zondag 9 oktober in de categorie 45+ een poging zijn eigen wereldrecord te verbeteren. Maar de 38e editie van de ASML Marathon Eindhoven belooft meer spektakel. De Ethiopiër Deribe Robi strijdt in de marathon om de winst met de Kenianen Felix Kirwa en Okubay Gebretnsae. Daarnaast worden de titels voor het Belgische Kampioenschap Marathon en EK Marathon voor Politie verdeeld.

Mark Kiptoo uit Kenia is dus een naam in de gaten te houden tijdens de ASML Marathon Eindhoven. De huidig wereldrecordhouder op de marathon in de leeftijdscategorie 45+, doet een aanval op zijn eigen wereldrecord in deze categorie. Dat record staat nu op 2.11:15.

Kanshebbers voor de winst

Het parcoursrecord op de ASML Marathon Eindhoven stamt uit 2012. Toen wist Dickson Chumba met een tijd van 2.05:46 de wedstrijd naar zijn hand te zetten. Lopers die bij goede omstandigheden deze tijd kunnen evenaren zijn Deribe Robi (Ethiopië, pr van 2.05:58), Felix Kirwa (Kenia, pr van 2.06:13) en Okubay Gebretnsae (Eritrea,pr van 2.06:46).

Silas Too komt als eerste over de streep in 2021

Titelverdediger en beste Nederlander

Daarnaast zien we titelverdediger Silas Too terug in Eindhoven. In 2021 won hij de marathon, maar deze editie vervult hij een rol als pacer. Dennis de Freytas en debutant Lauran Beijens gaan de strijd aan om als beste Nederlander te finishen.

Vrouwelijke elite

Bij de vrouwen gaan een drietal Kenianen en een Ethiopische met elkaar de strijd aan. Ayalew Bere Asayech (Ethiopië) heeft de sterkste papieren met een persoonlijk record van 2.25:07 op de marathon. In 2021 won ze de marathon in Lissabon. Zij ondervindt concurrentie van Eunice Jeptoo (Kenia). Zij won in 2017 in Eindhoven. Dat deed ze in een persoonlijk record van 2.26:13.

Belgisch Kampioenschap Marathon

Het Belgisch Kampioenschap Marathon wordt voor de zesde keer gehouden in Eindhoven. Van 2015 tot en met 2019 was de Brabantse stad ook al het decor van de kampioenschappen. Wouter Simons en Cedric Vandeputte zijn de kanshebbers bij de mannen. Voor beide atleten is de ASML Marathon Eindhoven het debuut op deze afstand. Simons wist dit jaar nog brons te winnen op het Vlaams Kampioenschap 5000 meter en won de 10 kilometer bij de Groene Loper Run in Maastricht van 2021.

Bij de vrouwen wordt Karen van Proeyen gezien als kanshebber. In 2019, toen in Eindhoven ook het Belgisch Kampioenschap Marathon plaatsvond, was ze met een tijd van 2.42:13 de snelste Belgische vrouw. Van Proeyen krijgt onder andere concurrentie krijgen van Ellen Osselaer.

Het volledig veld van deelnemers aan het Belgisch Kampioenschap Marathon is te bekijken op de website van de Belgische Atletiekfederatie.

Europees Politie Kampioenschap Marathon

Zo’n 150 hardlopers die werkzaam zijn bij de politie doen mee aan het Europees Politie Kampioenschap Marathon. Deze deelnemers zijn uit heel Europa afkomstig, waaronder een delegatie uit Nederland.

Live uitzending

Omroep Brabant zendt de ASML Marathon Eindhoven live uit. De start is om 10.00 uur.

Like this article? Share it!

Misschien vind je deze ook interessant?