Winterse uitdaging: waag je eens aan een cross!

Daag jezelf eens uit en voeg een cross toe aan je loopagenda! Tijdens de wintermaanden is het aanbod van wegwedstrijden minder groot. Daarentegen worden er veel cross-wedstrijden georganiseerd. Ruil je wegschoenen eens om voor cross- of trailschoenen en ontdek de voordelen van de cross.
Cross? Wat is dat?

Cross is een vorm van atletiek en ook wel bekend als atletiek cross, veld cross of cross country. Het parcours van een cross gaat over velden, door mul zand, over bospaden en single tracks en kent vaak venijnige, korte klimmetje en soms zelfs wat obstakels, zoals boomstammen, die op het parcours liggen. De afstanden zijn meestal kort en daarom is een cross behoorlijk intensief. Vaak leg je meerdere korte rondes af. Naast snelheid zijn ook wendbaarheid en coördinatie belangrijk.

De juiste schoenen

De weersomstandigheden kunnen van grote invloed zijn op het parcours. Verwacht tijdens een cross dan ook flink wat modder en een glibberige ondergrond. Helemaal als de ondergrond al helemaal vertrapt is. Met je wegschoenen zul je dan ook (te) weinig grip op de ondergrond hebben. Voor crosses heb je schoenen nodig met een goede grip. Lichte trailschoenen zijn daarbij aan te raden, maar er zijn ook speciale cross country schoenen te koop. Deze zijn licht, vaak waterbestendig en bieden perfecte grip door de spikes in de zool. Let op: niet overal zijn schoenen met spikes echter toegestaan

De voordelen van crossen

Loop je niet meteen warm om door de modder en plassen te rennen? Wist je dat je flink wat voordelen kunt behalen door eens een cross aan je trainingsplan toe te voegen? We zetten ze voor je op een rijtje.

 1. Verbeter je conditie
  De afwisselende ondergrond, de pittige klimmetjes, de korte bochten zijn allemaal ingrediënten, die  flink wat van je uithoudingsvermogen vragen. Je lichaam moet continue schakelen en aanpassen aan de omstandigheden. Een cross is daarom een hele goede aanvulling op je winterprogramma, waar je in het voorjaar de vruchten van plukt.
 2. Verbeter je kracht
  Tijdens een cross gebruik je je spieren op een andere manier dan tijdens het lopen op de weg. Je beenspieren en je enkels worden anders belast en moeten continue stabiliseren om je in balans te houden. De korte klimmetjes geven je benen ook een flinke prikkel. Bovendien spreek je door het constante corrigeren je rompstabiliteit maximaal aan. Je hoeft niet naar de sportschool om je kracht te verbeteren.
 3. Werk aan je coördinatie en behendigheid
  Een cross is een uitstekende manier om aan je coördinatie en behendigheid te werken. Je hersenen worden continue geprikkeld alle spieren met elkaar samen te laten werken. Een goede coördinatie stelt je in staat sneller te reageren, je blijft beter in balans en je voert moeilijke bewegingen sneller en makkelijker uit.
 4. Vergroot je belastbaarheid en voorkom blessures
  De bovenstaande voordelen hebben mede tot gevolg dat je je belastbaarheid vergroot en de kans op blessures verkleind.
 5. Geniet van het buiten zijn
  Buiten zijn is gezond! In de winter hebben veel mensen moeite om naar buiten te gaan. Door lekker buiten bezig te zijn maakt je lichaam serotonine aan, een gelukshormoon. Bovendien brengt natuur rust. Tijdens een cross ben je dus niet alleen fysiek goed bezig, je geeft je mentale gezondheid ook een boost.
Looptips

Lijkt het je leuk om eens een cross te lopen? Dit zijn slechts een paar voorbeelden van crossjes in het seizoen 2023-2024.

 

Like this article? Share it!

Misschien vind je deze ook interessant?