Zo maak je je hardloopschoen echt goed schoon

Je hardloopschoenen hebben het zeker in de natte weersomstandigheden in de winter maar zwaar te verduren. Een trailrun over paden waarbij je enkeldiep door de modder ploegt, of een duurloop in de aanhoudende regen: het hoort er natuurlijk een beetje bij. Maar dat geldt ook ook voor het schoonmaken van je schoenen. Met deze tips maak je ze echt schoon én verleng je de levensduur van je favoriete paar.

De boodschap is duidelijk: om langer van je schoenen te genieten, moet je ze netjes onderhouden. Als je schoenen vol modder zitten is het zaak ze goed schoon te maken. Doe je dat niet dan slijt de schoen sneller. Om je veel werk te besparen, kun je het beste je schoenen even afspoelen als ze nog nat zijn. Gebruik de tuinslang of loop door een plas om het grootste vuil te verwijderen. Laat je je vuile schoenen staan tot ze droog zijn? Dan heb je er al snel wat meer werk aan. 

Niet te warm!

Je schoenen schoonmaken, doe je met warm water en een beetje zeep. Zo kan je ze mooi afborstelen, tot alle modder en zand verdwenen zijn. Zorg er wel voor dat het water niet té warm is. Dat is schadelijk voor de lijm in de schoen. Laat je natte schoenen drogen, maar haal er eerst de binnenzool en de veters uit. Die kan je apart wassen met water en zeep, laten drogen en er nadien weer gemakkelijk insteken.

Om het droogproces van je schoenen na een wasbeurt of stevige regenbui te versnellen, kan je er proppen papier (zonder inkt!) in stoppen om het vocht op te nemen. Wil je dat het droogproces sneller gaat, vervang het papier dan enkele keren. Maar laat je schoenen niet drogen op of naast de verwarming, want dan tast je (opnieuw) de lijm in de schoen aan. Op kamertemperatuur zijn je schoenen na een of twee dagen opnieuw droog. Je geduld loont! Een tweede paar is altijd handig. Door twee paar om te wisselen verleng je bovendien de levensduur ervan. 

Niet in de wasmachine

Nog een laatste, maar zeker geen onbelangrijke tip: stop je schoenen niet in de wasmachine of droger. Het klinkt verleidelijk en ze komen er zeker schoon uit, maar ook hier kunnen de warmte en het wasmiddel de demping en lijm van de schoen aantasten. Dat zijn gevolgen die je niet meteen merkt, maar je moet gegarandeerd sneller naar de winkel om nieuwe schoenen. Afwassen met een borsteltje is de boodschap! Je schoenen zullen je dankbaar zijn. 

Like this article? Share it!

Misschien vind je deze ook interessant?