Zo vermijd je schuurplekken

Bijna elke hardloper krijgt er vroeg of laat mee te maken: schuurplekken. Ze ontstaan door wrijving tussen huid en kleren of door het schuren van huid op huid. Vijf manieren om dat schrale, pijnlijke gevoel te vermijden!

Hoe langer je loopt, hoe meer je begint te zweten en hoe groter de kans dat je last krijgt van schuurplekken. Onder je oksels, tussen je bovenbillen, op je tepels, op je voeten, in je lies… Schuurplekken zijn zeer vervelend en komen frequenter voor bij warm weer of wanneer het regent (bij vochtige omstandigheden). Zo maak je er makkelijk komaf mee!

1. Vermijd katoenen loopkledij
Kies voor loopkleren die je huid laten ademen. Katoen houdt vocht en zweet vast en is dus geen goede keuze. Ga voor soepele kleding die lekker zit rond je lichaam, zonder allerlei randjes en franjes eraan. Knip er alle labels uit zodat die geen wrijving kunnen veroorzaken. Als je snel last hebt van schurende dijen, kan het helpen om een strakke en ietwat langere legging te dragen. 

2. Laat je lichaam wennen aan nieuwe kledij
Een lange duurloop of wedstrijd lopen in een nieuwe outfit: dat is gewoon vragen om problemen. Je loopt je nieuwe loopschoenen toch ook eerst een tijdje in? Nieuwe loopkleren kunnen wat stijf of stug zijn dus het is verstandig om ze een paar keer te testen en te wassen op voorhand. Zo worden ze soepeler en gaan ze minder wrijven.

3. Draag naadloos ondergoed
Je kanten lingeriesetjes – hoe mooi ze ook zijn – laat je maar beter in de kast liggen om te lopen. Om schuurplekken te vermijden, ga je resoluut voor naadloos ondergoed. Heel wat merken hebben speciaal loopondergoed in hun gamma. Je kan dit trouwens ook perfect dragen op andere momenten, bijvoorbeeld onder een kleedje of een skinny jeans.

4. Plak je tepels af
Doorgaans zijn het de mannen die te kampen krijgen met schuurplekken op hun tepels. De dames zijn hiertegen beschermd dankzij een strak zittende sportbeha. De remedie: afplakken die handel! Dit kan je doen met een gewone pleister of een speciale tepelpleister. Tip: plak deze een tijdje voor je run of race al op de huid, zo zitten ze goed vast tegen dat je flink begint te zweten en komen ze minder snel los.

5. Gebruik een spray of balsem
Er bestaan ook beschermende sprays en balsems die je kan gebruiken om schuurplekken te voorkomen. Je brengt een laag aan op de gevoelige zone voor de start en off you go voor een comfortabele wedstrijd! Deze producten hebben een handig formaat zodat je ze kan meenemen naar de wedstrijd.

Like this article? Share it!

Misschien vind je deze ook interessant?