Zwitser liep als eerste 40+’er halve marathon onder het uur

Tadasse Abraham verpulverde het wereldrecord op de halve marathon bij de Masters met maar liefst 20 seconden.

Tadasse Abraham (40) was een van de 15 lopers die afgelopen zondag tijdens de Copenhagen Half Marathon de 21,1 km in minder dan zestig minuten wist te volbrengen. De Zwitser werd zo de eerste 40+’er in de geschiedenis die de afstand binnen het uur voltooide. Abraham kwam als 14de loper (van alle categorieën) over de meet in een tijd van 59:53, waarmee hij het vorige record – op naam van Haile Gebrselassie – bij de 40+ Masters verbeterde met 20 seconden.

2’50/km

Abraham liep de 21,1 km aan een gemiddelde snelheid van 2’50”/km. Zijn vorige persoonlijk record stond op 60:45, dat hij in 2015 liep tijdens de Barcelona Half Marathon. Eerder dit jaar vestigde Abraham ook het Zwitsere marathonrecord met 2:06:38 in Zürich.

De zege in Kopenhagen ging naar de Ethiopiër Milkesa Mengesha. Hij finishte in 58:58 en liep daarmee zijn beste tijd ooit op de halve marathon.