11.000 lopers gediskwalificeerd in Mexico City Marathon

Tijdens de Mexico City Marathon zijn 11.000 van de 30.000 deelnemers betrapt op valsspelen en gediskwalificeerd. Het was niet de eerste keer dat de organisatie te maken had met massaal valsspelen.

Tien dagen na de Mexico City Marathon komt dit grootschalige bedrog naar buiten. Duizenden deelnemers zouden het openbaar vervoer of zelfs de auto hebben genomen om een snellere eindtijd te kunnen laten noteren.

Door klachten van deelnemers aan de wedstrijdleiding werd een onderzoek gestart naar de GPS-data. De deelnemers liepen namelijk met een chip, maar niet alle deelnemers registreerden tussentijden op de tussenpunten, die om de vijf kilometer lagen. Aan een technisch mankement kon het volgens de organisatie niet liggen en dus zat er niets anders op dan de 11.000 deelnemers te diskwalificeren.

De marathon werd bij de mannen gewonnen door Héctor Garibay. De 35-jarige Boliviaan legde de 42,195 kilometer af in een tijd van 2 uur, 8 minuten en 23 seconden. Een ‘recordtijd’ in het veertigjarige bestaan van de Mexicaanse marathon. Bij de vrouwen won de Keniaanse Celestine Chepchirchir (2:27.17).

Het is niet de eerste keer dat deelnemers aan de marathon in Mexico-Stad massaal de benenwagen inwisselen voor een ander vervoermiddel. In 2017 liepen 6.000 deelnemers tegen de lamp en het jaar er op werden 3.000 deelnemers gediskwalificeerd

 

Like this article? Share it!

Misschien vind je deze ook interessant?