Australische onderzoekers analyseerden het effect van de slaapduur op de sportprestatie. Negen geoefende hardlopers en triatleten legden op verschillende eenzelfde uithoudingstest af, terwijl hun hoeveelheid slaap steeds wijzigde. De studie werd in 2019 gepubliceerd in het wetenschapstijdschrift Medicine & Science in Sports & Exercise.
De atleten werden eerst getest na enkele nachten met 6,5 tot 7 uur slaap. Vervolgens werd hun nachtrust met 30 procent verlengd en konden ze tussen de 8 uur 25 en 8 uur 50 minuten slapen. De onderzoekers namen de laatste inspanningstest af met minder dan 5 uur slaap. Als fysieke inspanning voltooiden de deelnemers steeds een tijdrit van één uur.
3 procent langzamer
In vergelijking met hun normale slaappatroon werden de atleten al na twee nachten met minder slaap opvallend langzamer. Hun prestatie verminderde met 3 procent. Omgekeerd: wanneer de atleten de volgende drie nachten langer sliepen (zo’n 8 uur), voltooiden ze de tijdrit gemiddeld 2 minuten sneller. De prestatie verbeterde met 3 procent.
Inspanning voelt niet zwaarder
Hoewel de sporters aangaven dat de inspanningstest bij ongeacht de hoeveelheid slaap even zwaar aanvoelde, verbeterden hun humeur, aandachtspanne en reactietijd als ze langer sliepen. Daaruit concludeerden de onderzoekers dat de totale hoeveelheid slaap je prestaties beïnvloedt, omdat je de inspanning anders waarneemt. Met andere woorden: als je iets langer slaapt, presteer je beter zonder dat je het gevoel hebt een zwaardere inspanning te leveren.
8 uur per nacht?
Haal je maar met moeite acht uur slaap per nacht? Geen paniek. Volgens Spencer Roberts, één van de onderzoekers van de studie, kan je dat persoonlijk record nog steeds verbeteren: “Veel sporters slapen minder dan 8 uur per nacht. Zelfs profatleten raken soms met moeite aan die hoeveelheid nachtrust.” En zoals je weet: die lopen nog steeds hele mooie tijden.
Eliud Kipchoge
Conclusie? Focus niet te hard op die 8 uur slaap, maar weet dat een extra uurtje in bed heus geen kwaad kan in de aanloop naar een belangrijke training of wedstrijd. Het is niet voor niets dat ’s werelds beste marathonloper, Eliud Kipchoge, 10 uur per dag slaapt. Althans: 8 uur ’s nachts en 2 uur overdag.