Disclaimer: dit artikel zal een einde maken aan al jouw excuses om in de winter je looptraining te skippen. Hardnekkige mythes en misverstanden over lopen in de kou zijn vaak het ideale excuus om je duurloopje in te ruilen voor een avondje televisie. Maar winterse excuses worden hierna voltooid verleden tijd. Want te koud, dat bestaat niet. Toch zeker niet in ons klimaat.
TEKST: SAM BRACKE FOTO’S: GOLAZO
MYTHE 1: VAN LOPEN IN DE KOU WORD JE SNELLER ZIEK
Vaak associëren we koude temperaturen automatisch met een verzwakt immuunsysteem en ziekte. Dat is een foute redenering. Langdurig kou lijden kan inderdaad nefast zijn voor je weerstand, maar een tijdelijke blootstelling aan koude temperaturen kan het immuunsysteem juist versterken. Zo zijn er studies die positieve resultaten aantonen bij bijvoorbeeld het nemen van koude douches en koudwaterzwemmen. Verschillende studies claimen dat het ook bij vriestemperaturen veilig is om buiten te sporten. Over de exacte minimumtemperatuur is er geen eenduidigheid, omdat dit ook afhangt van andere factoren. De meeste wetenschappelijke bronnen spreken van temperaturen tot -10 °C en lager. Bovendien is lopen in de buitenlucht ook belangrijk om voldoende vitamine D binnen te krijgen, de vitamine waar we, zeker in de winter, vaak een tekort aan hebben. En wat dan met de bekende loopneus tijdens je lange duurloop? Dat is niet omdat lopen in vrieskou je ziek maakt, dat komt simpelweg door de koude temperaturen. Het lichaam produceert dan van nature meer slijm om de lucht die we inademen te bevochtigen en op te warmen. Je kan het risico op winterse blessures voor een groot stuk elimineren door het dragen van het juiste schoeisel en door je spieren goed op te warmen
MYTHE 2: IN DE WINTER IS HET MOEILIJKER OM JE GEPAST TE KLEDEN
Je goed kleden in de winter vraagt iets meer tijd en denkwerk, maar het is niet echt moeilijker. Integendeel. Als je het in de zomer snel te warm hebt, kan je daar vaak weinig aan veranderen. Dat kan in winterse temperaturen wel: na je opwarming kan je gewoon een laagje uittrekken, waardoor je kan stellen dat het juist makkelijker is om je in de winter gepast te kleden. De gouden regel om je in de winter slim te kleden, is om in laagjes te werken. Start met een basislaag die isoleert, zweet opneemt en de lichaamstemperatuur reguleert. Kies daarna voor een tussenlaag die ademend is en je warm houdt. De buitenste laag is een extra isolatielaag die je beschermt tegen wind en regen. Ook handschoenen, goede sokken en een muts of haarband (je verliest het meeste van je lichaamswarmte via je hoofd) zijn geen overbodige luxe. Et voilà: je bent klaar om warm en veilig te kou te trotseren.
MYTHE 3: LOPEN IN DE WINTER IS SLECHT VOOR JE LONGEN (EN JE KAN ER NIETS AAN DOEN)
Koude, droge lucht kan voor irritatie in de longen zorgen. Kwantitatieve studies tonen aan dat topsporters die vaak in extreem koude temperaturen sporten (zoals skiërs) vaker last hebben van longproblemen. Het moet echter wel heel sterk afkoelen (de meeste studies spreken van temperaturen vanaf -15 °C) om dergelijke effecten te zien. Temperaturen waar we in ons klimaat zelden of nooit mee te maken krijgen. Dat lopen in extreem koude temperaturen een negatief effect kan hebben op je longen is dus geen mythe. Dat je daar niets tegen kan doen, is dat wél. Zo zijn er een aantal tips om je longen te sparen als je toch eens in extreem koude temperaturen sport. Een opwarming binnenshuis zorgt ervoor dat je longen zich verwijden, wat het effect van de koude lucht zal verminderen. Ook je mond en neus bedekken (met een BUFF bijvoorbeeld), kan de negatieve gevolgen van koude lucht sterk verminderen. Tot slot is het ook belangrijk om rekening te houden met de intensiteit. Duiken de temperaturen diep onder het vriespunt? Pas dan ook je tempo aan, waardoor je rustig kan blijven ademhalen.
MYTHE 4: LOPEN IN DE WINTER VERHOOGT HET BLESSURERISICO
Het klopt dat in de winter de kans op blessures iets hoger ligt (een glad wegdek, sneeuw die het pad bedekt, …). Maar dat is niet alleen omwille van de omstandigheden. Het is deels ook onze eigen schuld. In de winter passen we ons vaak onvoldoende aan de omstandigheden aan. We dragen schoenen met onvoldoende grip voor het gladdere wegdek en we besteden niet genoeg tijd aan een goede opwarming. Gelukkig kan je het risico op winterse blessures voor een groot stuk elimineren door het dragen van het juiste schoeisel (hybride of trailschoenen zijn soms geen overbodige luxe) en door je spieren goed op te warmen via de juiste kledij en opwarming.
MYTHE 5: IK KAN NIET GAAN LOPEN MET EEN VERKOUDHEID
De winter staat synoniem voor verstopte neuzen, droge hoestjes en luidruchtige niesbuien. Als je je niet 100% voelt, betekent dat echter niet dat je meteen je training moet skippen. De hoofdregel: symptomen boven de schouderlijn vormen geen belemmering, alles onder de schouderlijn wel. Lopen met lichte hoofdpijn kan dus wel. Heb je een hoest die pijn in je longen veroorzaakt, neem dan beter geen risico. Ook koorts is sowieso altijd een no go. Het allerbelangrijkste: evalueer hoe jij je voelt. Put je lichaam niet extra uit als je je niet lekker voelt, maar gebruik kleine winterse kwaaltjes ook niet als een makkelijk excuus om toch maar voor die televisie te blijven zitten. Want lopen in de winter blijkt al met al zo slecht nog niet, integendeel.