5 veelvuldig gemaakte marathonfouten

Bij je deelname aan de (halve) marathon komt heel wat kijken. En dus is een foutje snel gemaakt. Trap in ieder geval niet in deze klassieke valstrikken.

Je steekt je loopspullen in je gewone bagage

Het laatste wat je wil, is dat er geen spoor van je bagage is als je aankomt in het land waar je de marathon loopt (als je dus voor een buitenlandse wedstrijd kiest). Om te voorkomen dat je loopspullen (al dan niet tijdelijk) verloren raken, doe je er goed aan om ze in je handbagage te steken. Nog beter: neem alleen handbagage mee. Als je niet al te lang in het buitenland verblijft, is dat perfect mogelijk. En het bespaart je ook wat stress aan de bagageband.

Je gebruikt nieuwe dingen tijdens de (halve) marathon

De klassieker der klassiekers. Je loopt je marathon in een splinternieuwe outfit. Doe dat uiteraard niet, want je weet niet waaraan je exact begint. Een shirt dat je bijvoorbeeld bij je inschrijving krijgt, kan er leuk uitzien, maar misschien past het toch niet zoals je gehoopt had of begint het na een tiental kilometer te schuren op bepaalde plekken. Als je dat gekregen shirt toch absoluut wil dragen, doe er dan minstens een kledingstuk onderaan waarvan je weet dat het comfortabel zit. Gouden regel: test alles uit op training. En dat geldt voor eender welke afstand. Marathonlopers doen er goed aan om hun langste duurlopen af te werken zoals ze de marathon plannen aan te pakken. Zowel op het vlak van voeding als kleding. Want sommige kledij gedraagt zich na 25 kilometer plots heel anders dan na 10 kilometer.

Je hebt geen eigen voeding/drinken bij

Tijdens zo’n marathon is er normaal gezien voldoende bevoorrading, maar het is gevaarlijk om alleen daarop te vertrouwen. Ten eerste omdat de ene marathon een betere bevoorrading heeft dan de andere. Maar ten tweede is het ook een risico om ‘onbekende’ voeding aan de bevoorradingsposten naar binnen te spelen. Je weet namelijk niet hoe je lichaam erop reageert. Je zou niet de eerste zijn die daardoor af moet rekenen met een tegensputterende maag. Check daarom op voorhand zeker de site van het evenement. Zo kan je op training al experimenteren met het soort drinken en eten dat je tijdens de wedstrijd zal krijgen en je lichaam erop voorbereiden.

Je vertrekt als een pijl uit een boog

Uiteraard ben je wat gespannen voor een marathon, maar laat je niet meeslepen door de externe factoren (collega-lopers, toeschouwers, sfeer, …). Weet op voorhand welk tempo je aankan en hou je daaraan, zelfs al voel je dat je erg goede benen hebt. Zeker voor beginnende marathonlopers is het geen slecht idee om eenzelfde tempo gedurende heel de marathon aan te houden.

Je weet niet of de zon schijnt

Het weer kan al eens vreemde kuren krijgen. Het is niet omdat het al weken goed weer is, dat de zon ook op de dag van de wedstrijd zal schijnen. Check de weersvoorspelling en pas je kledij aan.

Like this article? Share it!

Misschien vind je deze ook interessant?