5x routes over de bloeiende heide

De heide bloeit weer paars! Het hoogtepunt van de bloeiende heide ligt tussen half augustus en half september. Het is nu dus het perfecte moment om er op uit te trekken en je onder te dompelen in de paarse pracht. Vergeet niet je telefoon mee te nemen om een paar mooie plaatjes te schieten!
1. Ballooërveld, Drenthe

Het landschap van het Ballooërveld bestaat uit overwegend heide- en vergraste heidebegroeiing, afgewisseld met veenmeertjes, dennenbos en zandverstuivingen. Hier graast de grootste schaapskudde van Drenthe. De 400 Drentse heideschapen huizen in de schaapskooi, aan de rand van het Ballooërveld. Ronddwalen over het Ballooërveld brengt je terug in het verleden. Talloze sporen in het landschap vertellen je over de geschiedenis.  Van de voorlaatste ijstijd, toen het landijs het landschap vormde tot aan de Duitse tankgrachten uit de Tweede Wereldoorlog.
Boswachterspad Ballooërveld, 9 kilometer
Startpunt: Schaapskooi Ballooërveld, Crabbeweg 2, 9458 TE Balloo

2. Sallandse Heuvelrug, Overijssel

Heide zover het zicht reikt. Tijdens deze route over de Sallandse Heuvelrug beklim je de Archemerberg en Lemelerberg. De beloning: een prachtig uitzicht over de paarse heuvels. Met een beetje mazzel kom je ook de schaapskudde tegen.
Archemerbergroute, 12,5 kilometer
Startpunt: Camping Lemeler Esch, Lemelerweg 16, 8148 PC Lemele

3. Den Treek-Henschoten, Utrecht

Landgoed Den Treek-Henschoten is onderdeel van Nationaal Park Utrechtse Heuvelrug en kenmerkt zich door een grote variatie in het landschap. Bos, heidevelden, zandverstuivingen, moerasgebied en weilanden wisselen elkaar af. Hoogtepunten tijdens je heidetour is het gebied rondom de Vogelplas en het Treekerpunt, waar je dwars door de paarse velden rent.
Rondje Den Treek-Henschoten, 17,7 kilometer
Startpunt: Pannenkoekenboerderij Bergzicht, Doornseweg 23, 3931 MH Woudenberg

4. Posbank, Gelderland

De glooiende paarse heuvels van de Veluwezoom zijn waarschijnlijk de meest bekende en meest gefotografeerde heidevelden van Nederland. Vermijd de weekenddrukte, door hier doordeweeks te gaan lopen. Bij voorkeur vlak na zonsopgang, zodat je de dansende mistflarden ziet optrekken, terwijl de zon zich boven de bomen uit laat zien.
Wandelroute Veluwezoom-Posbank, 5 kilometer
Startpunt: Bezoekerscentrum Veluwezoom, Heuvenseweg 5a, 6991 JE Rheden

5. Kalmthoutse Heide, Noord-Brabant/België

Op de grens met België ligt Grenspark Kalmthoutse Heide. Hier kun je urenlang dwalen. Wij kozen deze gemarkeerde wandelroute, omdat hier veel te zien is. Bovendien kun je de 25 meter hoge toren beklimmen en heb je vanaf hier een weids uitzicht over de heide. Deze route voert je naar de kern van de Kalmthoutse Heide, waar je nog echt stilte ervaart.
Wandelpad Schaap, 8,5 kilometer
Startpunt: Toegangspoort De Vroente, Putsesteenweg 129, 2920 Kalmthout, België

Deel jouw mooie foto’s op social media door @RunningNL2 te taggen!

Like this article? Share it!

Misschien vind je deze ook interessant?