6 redenen om je hardloopschoenen een keer in de kast te laten staan

Luister goed naar je lichaam wanneer je een van deze signalen krijgt. Zo weet jij wanneer je een (extra) rustdag nodig hebt! Sla een training over als…

1. Je veel spierpijn hebt

Delayed Onset Muscle Soreness, afgekort DOMS, is de lichte pijn die je in de dagen na je training kan ervaren. Geen paniek, deze lichte pijn is compleet normaal! Wanneer je extreme pijn ervaart is dit een absoluut signaal om een rustdag te nemen. Maar waar komt deze pijn vandaan? Pijn is een gevolg van een ontstekingsproces en schade aan het weefsel. Jouw lichaam heeft tijd nodig om dit weefsel te herstellen.

Sporten met veel pijn is sowieso af te raden: het is moelijker om een goede loophouding aan te houden, waardoor de inspanning zwaarder aanvoelt en het risico op blessures toeneemt.

2. Je last hebt van stemmingswisselingen

Sporten kan een positieve invloed hebben op je humeur. Echter heeft elke dag (intensief) sporten ook invloed op de toename van stresshormonen zoals cortisol en adrenaline. De toename van deze stresshormonen leiden tot een hormonale disbalans, stemmingswisselingen en een verhoogde prikkelbaarheid.

3. Je slecht slaapt

Wanneer je slecht slaapt kan dit ook een teken zijn om je hardloopschoenen in de hoek te laten staan. Slaapproblemen komen ook voort uit de grotere productie van stresshormonen. Te weinig slaap heeft een negatieve impact op je herstel. De ontstekingsprocessen nemen toe wat op haar beurt weer zorgt voor en nog slechtere slaapkwaliteit. Kortom, geen goede slaap = geen goede training!

4.  Je op ziet tegen een training

Je herkent het gevoel wel, je hebt geen zin om te trainen. Dit is volkomen normaal. Let wel op dat wanneer je de laatste tijd vaker niet dan wel uitkijkt naar een sportsessie, is het beter om even wat meer rust in te lassen. Dezelfde hormonen die een negatieve impact hebben op je humeur en slaap, kunnen ook een impact hebben op je trainingsmotivatie. Herken je dit? Kies voor een rustdag of een actieve herstel-dag!

5. Je trainingen zwaarder aanvoelen

Als je rustige trainingen plots als marathons aanvoelen, is het tijd voor een pauze. De zogenaamde ‘Rate of perceived exertion’ (de waargenomen inspanning), ofwel hoe zwaar een fysieke activiteit aanvoelt, stijgt ook wanneer je niet voldoende hersteld bent. Bovendien neem je spierkracht en looptempo af. 

6. Je merkt dat je een hoge hartslag hebt

Een hogere hartslag tijdens of (lang) na de inspanning kan vaak ook een goede indicator zijn. De perceptie van een ‘bedreiging’ triggert de stressrespons van je zenuwsysteem. Er komen hormonen vrij die de hartslag verhogen om zo meer zuurstof naar je spieren en brein te kunnen transporteren. Met andere woorden: als je niet voldoende rust neemt, denkt je lichaam in gevaar te zijn en is het continu in een vlucht- of vechtmodus.

Like this article? Share it!

Misschien vind je deze ook interessant?