6 tips voor een gezonde en stabiele bloedsuikerspiegel

Wat is je bloedsuikerspiegel precies en waarom is het zo belangrijk om deze stabiel en gezond te houden?

Een stabiele bloedsuikerspiegel levert je heel wat gezondheidsvoordelen op. Het is dus belangrijk dat je ervoor zorgt dat er niet te veel pieken en dalen in zitten. Daarom geven wij enkele tips!

Wat is de bloedsuikerspiegel?

Maar laat ons eerst eens kijken wat die bloedsuikerspiegel precies is. Je lichaam verwerkt de koolhydraten uit je voeding tot energie, die vervolgens in je bloed terecht komt als suiker. Je bloed zorgt dan voor het transport van deze suiker naar al je lichaamscellen, die het gebruiken als brandstof. De term ‘bloedsuikerspiegel’ wijst op de hoeveelheid suiker in je bloed. Lees zeker ook eens dit artikel over het verschil tussen snelle en trage suikers en hun invloed op de bloedsuikerspiegel.

Voordelen van een stabiele bloedsuikerspiegel

Dat je bloedsuikerspiegel doorheen de dag wat schommelt, is volkomen normaal. Je moet uiteraard wel vermijden dat er te grote pieken en dalen zijn. Want een stabiele bloedsuikerspiegel zorgt voor:

  • een gezond gewicht
  • minder ‘hongerkes’, eetbuien en energiedipjes
  • een lager risico op diabetes (type 2)
  • Bij verschillende onderzoeken wordt een te hoge bloedsuikerspiegel in verband gebracht met hart- en vaatziektes en hersenaandoeningen zoals dementie.

6 tips voor een gezonde bloedsuikerspiegel

  1. Eet minder suikerrijke voeding. Suiker veroorzaakt grote pieken in je bloedsuikerspiegel, wat kan leiden tot insulineresistentie. Vermijd geraffineerde, toegevoegde suikers in voeding en kies zoveel mogelijk voor pure, onbewerkte voeding en natuurlijke suikers of suikervervangers. Probeer ‘af te kicken’ van je suikerverslaving (hoe moeilijk het ook is!).
  2. Kies voor complexe koolhydraten. Enkelvoudige koolhydraten (bv. uit wit brood, witte pasta, koekjes en gebak…) hebben een gelijkaardig effect op je bloedsuikerspiegel als suiker: ze leiden tot een grote piek doordat ze zo snel worden opgenomen. Complexe koolhydraten hebben niét dat effect: ze geven hun energie trager af en zorgen zo voor een langer verzadigd effect. Je vindt ze in fruit en groenten, volle graansoorten, havermout… Lekkere keuze in overvloed!
  3. Zet voldoende vezels op je menu. Vezels voeden de goede bacteriën in je darmen. Zo bevorderen ze een vlotte spijsvertering en stoelgang. Ze vertragen ook de opname van koolhydraten, waardoor ze helpen om de bloedsuikerspiegel stabiel te houden. Uitstekende vezelbronnen zijn groentjes en fruit, noten en zaden, volkoren granen, peulvruchten…
  4. Drink genoeg water op een dag. Anderhalf à twee liter water per dag is een goede richtlijn. Voldoende water drinken houdt je lichaam gehydrateerd, waardoor je nieren goed hun werk kunnen doen. Ook dit draagt bij tot een gezonde bloedsuikerspiegel.
  5. Beweeg voldoende. Bewegen en sporten maakt je lichaamscellen gevoeliger voor insuline, waardoor ze op een beter manier suikers gaan opnemen uit je bloed. Gevolg: je bloedsuikerspiegel swingt niet de pan uit.
  6. Investeer in een goede nachtrust. Wie te weinig slaapt, wordt minder gevoelig voor insuline. Daarnaast kan een slaaptekort ook leiden tot stress. Ook dat moet je vermijden/beperken want bij stress maakt je lichaam hormonen aan die de bloedsuikerspiegel kunnen verhogen. Kruip dus op tijd onder de wol en las voldoende ontspanning in zodat stress geen kans krijgt.

Like this article? Share it!

Misschien vind je deze ook interessant?