Het is opnieuw winteruur en dat betekent vroeger donker ’s avonds. Grote kans dat je die trainingen dan ook vanaf deze week in het donker, na de school- of werkuren, afwerkt. Zo houd je het veilig!
Wees zichtbaar Geen verrassing: fluorescerende strips en reflecterende kleding zijn een must als je in het donker loopt. Maar let op: reflecterende strips draag je het best op gewrichten als je enkels, polsen, knieën en ellebogen. Op die manier zien autobestuurders een bewegend lichaam, geen statisch object waar ze omheen kunnen rijden. Ook hardloopschoenen en handschoenen kunnen nuttige reflecterende materialen bevatten.
Vertraag
Als je nog niet echt gewend bent om in het donker te lopen, loop dan wat trager. Kijk uit waar je je voeten zet en let op het mogelijke verkeer. Net zoals je van andere weggebruikers verwacht dat ze met jou rekening houden, neem jij ook best rekening met anderen. Zorg voor verlichting Aansluitend bij de twee voorgaande tips: zorg zelf voor verlichting om te zien én gezien te worden. Zo zien autobestuurders je vanop een afstand aankomen, verlicht je zelf de weg waarop je loopt en ben je niet afhankelijk van de straatverlichting.
Loop …
… Het verkeer tegemoet De meesten lopen standaard tegen het verkeer in, ook op klaarlichte dag. En dat is zeker geen slecht idee: zie je een auto naderen die je aanwezigheid niet meteen opmerkt? Dan kan je zelf nog tijdig uitwijken.
… Zonder muziek Een deuntje kan helpen om sneller te lopen, maar laat die muziek toch maar achterwege op donkere dagen. Àlle zintuigen (niet enkel het gezichtsvermogen) kunnen helpen om gevaarlijke situaties tijdig in te schatten.
… Met anderen Om je veiligheid te vergroten, is het handig om met een looppartner of in groep te trainen. Ook een vriend of familielid die meefietst en voor extra verlichting zorgt, is een slim alternatief. Trek je er toch liever alleen op uit? Breng dan iemand op de hoogte dat je gaat trainen en laat weten rond hoe laat je ongeveer terug thuis bent. Safety first!