Er zijn zo van die probleempjes waar veel lopers mee zitten en die maar weinigen durven op te biechten. Red Bull legde ze voor aan de bekende Britse loopcoach Martin Yelling!
1. Waarom krijg ik uitslag tijdens of na het lopen?
“Geschaafde tepels, oksels of dijen worden veroorzaakt door wrijving, die het gevolg is van contact tussen je huid en je kledij. Hoe langer je loopt, hoe meer risico op wrijving. Test je loopkledij voordat je er de baan mee opgaat. Een tip voor mannen: ga niet lopen in een wit shirt voordat je zeker bent dat je tepels er niet in geschonden raken of beginnen te bloeden. En zowel mannen als vrouwen kunnen baat hebben bij vaseline of andere crème. Smeer die op de ‘gevaarlijke zone’ voor je gaat lopen.”
2. Waarom worden mijn teennagels zwart van te lopen?
“Doorgaans komt dit doordat je voet niet goed in je schoen past. Als je schoenen te klein zijn of je tenen kunnen er veel in bewegen, dan worden je teennagels tegen het uiteinde geduwd en krijg je zwarte nagels. Ook de keuze van de juiste loopsokken speelt een rol. Ga naar een speciaalzaak voor je schoenen en sokken en test ze uit. Meestal mag je er in een goede winkel een rondje mee gaan lopen. Naast het juiste materiaal is het belangrijk om je voeten te verzorgen. Te lange nagels of een voetaandoening kunnen aan de basis liggen van zwarte teennagels.
3. Hoe komt het dat ik zoveel zweet tijdens het lopen?
“Zweten is iets natuurlijks, daar kan je niet veel aan doen. En hoe warmer het is en hoe harder je loopt, hoe meer je gaat zweten… Pas je loopoutfit aan. Onthoud dat het beter is om je wat lichter te kleden dan te warm. Je kan een rugzak meenemen met een extra laag erin. Dat is beter dan te veel kleren aan te trekken, te warm te krijgen wanneer je halverwege bent en te moeten verderlopen met een loopjack rond je middel.”
4. Waarom moet ik zoveel naar ‘het groot toilet’ wanneer ik loop?
“Ook dat is weer iets natuurlijks. Als je moet, dan moet je: zo simpel is het. Blijf rustig tijdens je training want zenuwen maken het erger… Als je ergens kan stoppen onderweg, heb je geluk. Op ‘race day’ is het extra vervelend, dan liggen zenuwen vaak aan de basis van opspelende darmen. Wat kan helpen, is de dag voor een running event je hoofdmaaltijd ’s middags eten in plaats van ’s avonds. Zo is alles verteerd tegen dat je start.”
5. Waarom stinken mijn loopkleren na een run?
“Omdat jij zelf zweet, uiteraard. Opgedroogd zweet ruikt onfris en die geur zet zich in je kleren. Als je thuiskomt na een run, hang je kleren dan te drogen of te verluchten aan een stoel, de waslijn of op de radiator. Of gooi ze in de wasmachine. Hoe vaak je je loopkledij moet wassen, hangt af van hoeveel je zweet tijdens het lopen. Sommigen kunnen tot twee of drie keer met dezelfde loopkleren de baan op, anderen hebben al een wasbeurt nodig na één loopje. Dat is persoonlijk.”
6. Heeft seks de avond voor race day een slechte invloed op mijn prestaties?
“Tenzij je wilde scènes naspeelt uit Fifty Shades Of Grey’: nee. Seks de avond voor een wedstrijd kan heus geen kwaad hoor. Het gaat tenslotte ‘maar’ om een loopevent…”
7. Wat met blaren? Openprikken of niet?
“Stel dat je net een marathon gelopen hebt en je voeten staan vol blaren maar je gaat toch een aantal weken niet lopen: laat het dan gewoon zijn en laat de blaren vanzelf genezen. Maar als je graag wil gaan lopen, ben ik voorstander om ze wel open te prikken. Want als je niks doet, wordt het alleen maar erger, heb ik al ondervonden. Dan is het beter om te prikken, het vocht eruit te duwen, te ontsmetten met alcohol en netjes af te dekken met een speciale blaarpleister. Dan ben je klaar om weer te gaan rennen!”