Superfoods bestaan eigenlijk niet. Elk voedingsmiddel is uniek in zijn samenstelling gezonde stoffen. Juist de combinatie van verschillende producten maakt samen “gezonde voeding”. Maar soms bevat één product zoveel gezondheidsvoordelen dat het toch erg dicht bij een superfood komt. Wij noemen het daarom maar atletenfood. Een ei is daar een uitermate goed voorbeeld van. Zeven dingen die je nog niets wist over eieren.
- Elke dag een ei? Geen probleem! Nog steeds gaan veel mensen ervan uit dat je hoogstens twee keer per week een ei mag eten. Eieren zouden namelijk bijdragen aan een te hoog cholesterol. Dit is gelukkig achterhaald. Je kunt met een gerust hart elke dag een ei eten. Mensen die heel regelmatig eieren eten hebben juist een lager cholesterolniveau dan mensen die geen eieren eten. Alleen mensen met diabetes zouden wel op moeten letten met de hoeveelheid eieren die ze eten. In onder andere de Verenigde Staten, het Verenigd Koninkrijk en Australië hebben nationale overheden de limiet voor het aantal eieren per week al verwijderd uit hun richtlijnen. Zo stelt het National Health Sercive (vergelijkbaar met ons Voedingscentrum): “There is no recommended limit on how man eggs people should eat”.
- Eiwit in onze voeding bestaat uit verschillende bouwstoffen: de aminozuren. De biologische waarde van een product laat zien in hoeverre al de aminozuren aanwezig zijn. Eieren zijn het uitgangspunt van dit systeem: zij krijgen een biologische waarde van 100. Alleen geconcentreerde wei, gemaakt van melk, heeft een nog iets hogere score. Met andere woorden: eet je een ei, dan krijg je meteen alle aminozuren nodig. En dat is handig want je hebt al deze bouwstoffen nodig voor een gezond lichaam en goede prestaties.
- Gekookt, gebakken, gescrambled: een ei blijft een ei. Veel mensen vragen zich af hoe ze een ei het beste kunnen eten. Voor de inhoud van het ei maakt dat niet uit. Of je een ei nu pocheert, kookt, bakt of srambled: zolang je het eigeel en het eiwit eet krijg je alle goede stoffen van het ei binnen. Ook de voedingswaarde (gemiddeld 75 kcal per ei) blijft hetzelfde. Alleen de eventuele boter of olie bij bakken en scrambled zorgt natuurlijk voor extra vet en energie. Het vet van het ei zelf bevindt zich in het eigeel en is voor het grootste deel onverzadigd. Ook vind je vitamine A, B2, B12, vitamine D, E, fosfor, foliumzuur, ijzer, zink, kalium, calcium en seleen in eieren.
- Oppassen met rauwe eieren hoeft niet meer. Het voedingscentrum adviseert ons nu nog op te passen met rauwe eieren in verband met salmonellavergifiting. Maar het is mogelijk dat deze waarschuwing binnenkort verdwijnt. In Denemarken verdwijnt de gezondheidswaarschuwing voor het eten van rauwe eieren al uit de overheidsvoorlichting. Tegenwoordig worden namelijk bijna alle kippen in West-Europa gevaccineerd. Nog maar 3 op de 10.000 eieren zou sporen van salmonella bevatten. En dan in zo’n kleine hoeveelheid dat we er niet ziek van zullen worden. Gebruik je een rauw ei en bewaar je het eindproduct ongekoeld, dan zou een eventuele salmonella-bacterie zich wel kunnen vermeerderen.
- Wil je weten waar jouw ei vandaan komt? De code op het ei vertelt je alles. Het eerste cijfer geeft aan of het een 0 – biologisch, een 1 – vrije uitloop, een 2 – scharrel of een 3 – kolonie-ei is. De letters geven weer uit welk land het ei komt. Zo staat NL voor Nederland en DE voor Duitsland. De acht cijfers die volgen zijn de productiecode. Elke kippenboerderij heeft zijn eigen code. In principe zou elk ei zo te traceren moeten zijn.
- Nederland is een echt ei-land: we exporteren het meeste eieren van heel Europa. In 2013 ging het om maar liefst 41% van de totale eier-export. Gelukkig blijven er nog genoeg eieren over voor onze eigen consumptie. We eten gemiddeld meer dan 200 eieren per jaar. Spanjaarden zijn de top-eiereters in Europa, ze eten maar liefst 280 eieren per persoon, per jaar. Waarschijnlijk veelal verpakt in de tortilla.
- Wil je het perfecte eitje koken? Er bestaat eierwekkers die je samen met het ei in het pannetje kookt. Zodra het eitje zachtgekookt is begint het wekkertje het Wilhelmus te spelen. Voor een hard- of mediumgekookt ei hoor je twee andere Nederlandse liedjes.